növényvilágítás paprika termesztés 2

A cabernet szőlő fajta LED-es világítása spektrális fényösszetétel és megvilágítási idők


Ebben a cikkben bemutatjuk érdekességképp a LED-es világítás használatát a szőlőültetvényekben a Cabernet szőlőfajta esetében. A cikkben leírjuk a növények számára optimális spektrális összetételt és a megvilágítási időt a termés mennyiségének és minőségének maximalizálása érdekében.

A cabernet LED-es kiegészítő, világítása eltérő összetételű fényt illetve eltérővilágítási időtartamokat igényel.

szolo A cabernet szőlő fajta LED-es világítása spektrális fényösszetétel és megvilágítási idők Növények ledes nevelése

A Cabernet szőlőfajta növekedési folyamata a következőkből áll:

  1. Tavasz:
    • A vegetatív növekedés általában a tavasz folyamán kezdődik, amikor az időjárás melegebb és a nappalok hosszabbak. Ebben az időszakban a növények hajtásai növekedni kezdenek, és új leveleket hoznak létre.
  2. Virágzás:
    • Általában júniusban kezdődik, és ez az időszak rendkívül fontos a terméshozam szempontjából. A szőlők kis virágokat hoznak létre, amelyek beporzódnak, és bogyókat hoznak létre.
  3. Bogyók kialakulása:
    • Az elkövetkező hónapokban a bogyók nőnek és érnek. Ebben az időszakban a szőlőfajta nagyon nagy igényt támaszt a vízre, a tápanyagokra és a fényre, mivel ezek az összetevők szükségesek a bogyók éréséhez.
  4. Ősz:
    • Az éretlen bogyók folyamatosan növekednek és érnek az ősz folyamán, amíg a növény el nem éri a megfelelő érettségi szintet, és készen áll a szüretre.
cabernet A cabernet szőlő fajta LED-es világítása spektrális fényösszetétel és megvilágítási idők Növények ledes nevelése

A Cabernet termesztése során a megfelelő fényarányok és időzítések nagyon
fontosak, a jó növekedés és terméshozam érdekében. A legjobb eredmények
elérése céljából ajánlott optimális fényarányok és napi világítási időtartamok a LED-es világítása esetén:

  • A szőlőfajta fiatal növényeinek a megfelelő fényintenzitása általában 200-400 µmol/m2/s PPFD értékű fény, az optimális spektrum az általános PAR-tartományban helyezkedik el, kb. 400-700 nm közötti hullámhosszakban.
  • A terméssel rendelkező Cabernet szőlőnövények számára a megfelelő fényintenzitás általában magasabb, kb. 600-800 µmol/m2/s PPFD értékű fény, és a spektrumnak magasabb arányban kell tartalmaznia az ilyen típusú növényeknél a piros (600-700 nm) és a kék (400-500 nm) hullámhosszakat.

A fényintenzitás és spektrum igénye változhat a növények növekedési fázisától és a termesztési körülményektől függően. Ajánlott a megfelelő fényforrások és spektrumok kiválasztása és a fényviszonyok szabályozása a növények igényeinek megfelelően.

cabern A cabernet szőlő fajta LED-es világítása spektrális fényösszetétel és megvilágítási idők Növények ledes nevelése

A Cabernet szőlőfajta optimális páratartalom és hőmérsékleti igénye a következők szerint alakul:

  • Páratartalom:
    • A szőlőnek viszonylag alacsony páratartalomra van szüksége ahhoz, hogy egészségesen növekedjen és érjen. Az optimális páratartalom általában 50-70% között van, de az érési időszakban a páratartalom tovább csökkenhet. A túl magas páratartalom kedvez a különböző betegségek kialakulásának, például a penésznek vagy a lisztharmatnak.
  • Hőmérséklet:
    • A Cabernet szőlőfajta meleg éghajlaton nő, így az optimális hőmérséklet általában 20-30 Celsius fok között van. A legjobb érési eredmények általában akkor érhetők el, ha a nappali hőmérséklet magasabb, mint az éjszakai hőmérséklet. A hideg vagy fagyos időjárás a virágzást és a termést is veszélyeztetheti.

Fontos megjegyezni:

Lehet Cabernet szőlőfajtát mesterséges világítás alatt termeszteni, azonban ennek a módszernek számos kihívással kell szembenéznie. A mesterséges világítás alkalmazása előnyös lehet, ha az időjárási körülmények nem megfelelőek.

A szőlőnövények termesztése mesterséges világítás alatt jelentős energiafogyasztással jár, ami magasabb termelési költségeket eredményezhet. A korszerű LED technológia azonban csökkentheti az energiafogyasztást, és a megfelelő módon alkalmazva hatékonyabb és gazdaságosabb termelést tesz lehetővé.

A szőlőnövények termesztése mesterséges világítás alkalmazásával egyéb kihívásokat is tartogat. Ilyen például a megfelelő szellőzés biztosítása, a nedvesség szintjének szabályozásl és a növények egészségének megóvása. Ezért, bár lehetséges a Cabernet szőlőfajta mesterséges világítás alatt való termesztése, a termelési költségek és az üzemeltetési kihívások miatt jelenleg a hagyományos termesztési módszerek szélesebb körben alkalmazottak.

A cabernet LED-es világítása, kiegészítő megvilágítása céljából, tökéletes megoldás a növényvilágító led szalag.

kep-9 A cabernet szőlő fajta LED-es világítása spektrális fényösszetétel és megvilágítási idők Növények ledes nevelése
Növényvilágítás ledes megoldások webáruházunkban (palántanevelő led lámpák, led szalagok)

Van bármi kérdésed vagy hozzáfűzni va

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .