Chili paprika palánta LED kísérlet. (Hogy ne csak áruljuk, ki is próbáljuk!) 2. fejezet


Számos növény fényigényének mértékét gyűjtöttük össze és tettük közzé oldalunkon a növények különböző növekedési szakaszaira vonatkozóan. Mi is kíváncsiak voltunk azonban az értékek hitelességére, illetve a növénytermesztés során alkalmazható különböző megvilágításokkal elérhető eredményekre palánta LED alkalmazásával.

(Fontos tudni, hogy nem vagyunk kertészek. Ezért kérünk minden hozzáértő olvasót, hogy ne nehezteljenek, ha a növények kapcsán kisebb hibákat vél felfedezni az ügyködésünk kapcsán. A cél a világítási rendszerek összevetése. Ezt a célt talán sikerül is elérnünk.)

Március 27-én fogtunk bele egy chili paprika palánta nevelő kísérletébe. A kísérlet során három különböző megvilágítást használtunk a chili paprika palántákhoz.

  • Növénynevelő LED világítás (naponta 16 óra egyenletes megvilágítás)
  • Hibrid megvilágítás (természetes fény és szabályozott növénynevelő LED) (naponta 16 órás időtartamú hozzávilágítás, amennyiben a természetes fény nem, éri el a kívánt értéket.)
  • Természetes fény

A kísérlet során a Bright Bloom növényvilágítás led szalagok alkalmazásával készült saját fejlesztésű Bright Bloom növényvilágítási világítási rendszert alkalmaztuk. A termesztő rendszer szabályozását szintén saját fejlesztésű mikrokontrolleres rendszerünk végezte.

A palánta nevelő kísérletünk alatt a Chili paprika palántázáshoz ideális páratartalom és hőmérsékleti körülményeket igyekeztünk biztosítani. A Páratartalmat 50-70% közötti értéken tudtuk tartani, a hőmérséklet pedig 22-26°C között ingadozott. A környezeti körülmények bár nem biztosították a tökéletes körülményeket ( Az egyes növény fajták esetében erről itt lehet bővebben olvasni) mindhárom megvilágítás esetében azonosnak tekinthetők. Így a megfigyelhető fejlődési eltérések forrása a megvilágítás különbözőségéből ered.

A következő chlili paprika fajtákat ültettük el:

Az alábbiak szerint alakult eddig a chili paprika termesztési kísérletünk (a különbség szemmel látható)

A természetes fénnyel nevelt chili paprikáink:

A chili növényeknél feltűnik a fényigény szükségessége. Ezért a növények érdekében egy kicsit csaltunk. A kísérlet helyszíne irodánk üvegezett kirakat-portálja. Amikor azonban az előttünk lévő fák lombkoronája levélbe borult kiderült, hogy nyaranta, gyakorlatilag folyamatos árnyék borul rögtönzött üvegházunkra. Ez megmutatkozott azok fejlődésén is, így némi tanakodás után úgy döntöttünk, hogy részleges – bár nem túl erőteljes – mesterséges hozzávilágítást alkalmazunk ennél a szekciónál is, a fák okozta árnyék miatt. A növények a hozzávilágítás ellenére – vagy pont amiatt – láthatóan versenyeznek a fényért. Ennek eredményeként az itt nevelt növények a szárakra koncentrált, megnyúlt növekedés mutattak.

A levelek közepes méretűek, színük egészséges közepesen sötétzöld. A chili növények egyelőre még nem hoztak termést, azonban némelyiken már megkezdődött a virágzás.

Reklamtervezetek-20 Chili paprika palánta LED kísérlet. (Hogy ne csak áruljuk, ki is próbáljuk!) 2. fejezet Növények ledes nevelése Növények palántázása

A Hibrid palánta led világítás (természetes és mesterséges fény) mellet nevelt chili paprikáink:

Ebben a megvilágítási környezetben, amely közelít a természetes fénynél említett kiegészítő megvilágításhoz, annyi különbséggel hogy, a chili paprika növényeket már az első átültetéstől kezdve hibrid világítási rendszer mellet gondozzuk.

Ebben az esetben is jól látható, hogy a növények versengenek a fényért, ami miatt megnyúlt növekedést tapasztalunk. Azonban már észlelhető a virágzás és a termésképződés is egyes chili növényeknél. A levelek ebben a szekcióban a legnagyobbak. Azonban azok színe egy árnyalattal világosabbnak tűnik, mint a természetes szekcióban nevelkedő társaik esetében.

Reklamtervezetek-19 Chili paprika palánta LED kísérlet. (Hogy ne csak áruljuk, ki is próbáljuk!) 2. fejezet Növények ledes nevelése Növények palántázása

A tisztán mesterséges (csak növénynevelő palánta LED) megvilágításával termesztett chili paprikáink:​

„Előzetesen azt feltételeztük, hogy a mesterséges fénnyel jobb eredményeket fogunk elérni, mint tisztán természetes megvilágítással.

Azonban úgy gondoltuk, hogy a hibrid rendszer és a mesterséges megvilágítás között nem lesz jelentős különbség. Azonban a jelen állapot azt mutatja, hogy az egyenletes mesterséges fény jobb eredményre vezet, mint a kora tavaszi napfény kiegészítve mesterséges fénnyel.”

Idézet az előző bejegyzésünkből

Ezt a feltételezést a chili növényeink megcáfolták. Míg a fent említett két esetben a növények még a kiegészítő világítással is versengtek a fényért (azt mondanám, hogy kissé túlnőttek), a mesterséges fény alatt nevelt chili növényeink normál magasságot és időben történő virágzást és terméshozamot mutatnak. A levelek jelentős méretűek, azok színe olyan amilyennek nem kertészként azt vártuk: igazi levélzöld.

Ebben a szekcióban talán elkövettünk egy hibát. A rendelkezésünkre álló hely szűkössége miatt meglehet kicsit kevesebb növényt kellett volna a nevelőben hagyni, úgy még jobb eredményt értek volna el a bent maradók. Azonban nem túl profi módon, nem volt szívünk kevesebbet bent hagyni, mint azt a fizikai hely engedte. Túl jól érezték magukat. Ez azt eredményezte, hogy kicsit egymást árnyékolták a habanero-k, így a lemaradók kevesebb fényt kaptak, ezért késett a virágzás is társaikhoz képest.

Reklamtervezetek-16 Chili paprika palánta LED kísérlet. (Hogy ne csak áruljuk, ki is próbáljuk!) 2. fejezet Növények ledes nevelése Növények palántázása

Összefoglalva megállapíthatjuk, hogy a chili paprika nevelés során végzett kísérletünk alátámasztotta az eleinte csupán bizakodva remélt tényt, miszerint az egyenletes palánta LED megvilágítás jelentősen elésegíti a növények fejlődését. A páratartalom és hőmérséklet mellett a fény is fontos szerepet játszik a növények fejlődésében. Kijelenthető, hogy a folyamatos, egyenletes, jól hasznosítható fényt biztosító megvilágítás, kulcsfontosságú a növények számára a megfelelő növekedés biztosítása és a betegségek elkerülésének érdekében. Így a növény nem kerül „stressz” hatása alá és szépen normál időkben fog növekedni.

Ezzel a tapasztalattal már nyugodtan ajánlhatjuk növényvilágítási termékeinket mindazoknak, akik mezőgazdasági termesztés, otthoni kultúrnövény nevelés keretein belül vagy hobbi kertészként tevékenykednek.

A növény nevelő LED szalagainkat ide kattintva tekintheti meg ön is.

Van bármi kérdésed vagy hozzáfűzni va

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .