növényvilágítás paprika termesztés 3

A laskagomba LED-es világítása spektrális fényösszetétel és megvilágítási idők


A cikk a laskagomba (Hericium erinaceus) LED világítását és optimális spektrális összetételét vizsgálja. A kutatások kimutatták, hogy a laskagomba termesztése során a 450-470 nm hullámhosszak fontosak a fejlődéshez és a 660-670 nm-es hullámhosszak az anyagcseréhez. A LED világítás használata hatékonyabb eredményeket biztosít, mint a hagyományos növényi világítás.

A laskagomba (Psilocybe cubensis) növekedése során általában négy fő fázist különböztetünk meg. A laskagomba LED-es világítása, növekedési fázisai és a hozzájuk ajánlott világítási idő mesterséges világítás mellett a következők:

  • Spóra ültetése:

Ebben a fázisban a gombaspórákat steril környezetben termőtalajra vagy más táptalajra ültetjük, majd megfelelő hőmérsékleten és páratartalom mellett inkubáljuk.

  • Micélium növekedése:

A spórákból kikelő micélium a termőtalajban hálózatot képez, amelynek segítségével tápanyagot szerez és növekszik.

  • Gyümölcstermés kialakulása:

A micélium a megfelelő körülmények (pl. megfelelő hőmérséklet, páratartalom, oxigénellátás, fényviszonyok stb.) mellett elkezdi kialakítani a gyümölcstermést, azaz a gombafejet.

  • Spóratovábbítás:

A gomba eléri a teljes érettséget, és spórákat bocsát ki a környezetbe a további szaporodás érdekében.

laska A laskagomba LED-es világítása spektrális fényösszetétel és megvilágítási idők Növények ledes nevelése

A laskagomba növekedése során a megfelelő mennyiségű és minőségű fény nagyon fontos szerepet játszik. Az optimális fényviszonyok biztosításához általában LED növényi világítást használnak, amelynek fényereje (PPFD) az adott növény fajtájától és a növekedési fázistól függően változhat.

Például a micélium növekedése során az optimális PPFD érték általában 50-200 µmol/s/m2 között van, míg a gyümölcstermés kialakulásának kezdetén a PPFD érték általában magasabb, kb. 200-300 µmol/s/m2 lehet, majd a gyümölcstermés növekedésével csökkenhet 100-200 µmol/s/m2-re.

Fontos megjegyezni, hogy az optimális fényviszonyok függnek a fajtától, a táptalajtól, a hőmérséklettől, a páratartalomtól és más tényezőktől is, ezért mindig ajánlott a specifikus növényi fajta igényeit figyelembe venni a mesterséges megvilágítás tervezésekor.

A laskagomba esetében a gyümölcstermés kialakulása után a gombafejek növekedni kezdenek, majd a gomba eléri a teljes érettséget, és elkezdi kibocsátani a spórákat. A gyümölcstermés kialakulását és növekedését számos tényező befolyásolja, például a megfelelő tápanyag-, hőmérsékleti és páratartalmi viszonyok, valamint a megfelelő fényviszonyok.

A laskagomba LED-es világítása, kiegészítő megvilágítása céljából, tökéletes megoldás a növényvilágító led szalag.

kep-10 A laskagomba LED-es világítása spektrális fényösszetétel és megvilágítási idők Növények ledes nevelése
Növényvilágítás ledes megoldások webáruházunkban (palántanevelő led lámpák, led szalagok)

Van bármi kérdésed vagy hozzáfűzni va

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .