Kiemelt ajánlat
növényvilágítás paprika termesztés 3

A süngomba LED-es világítása spektrális fényösszetétel és megvilágítási idők


A cikk leírja, hogy a Süngomba (Agaricus subrufescens) LED világításának megfelelő spektrális összetételét és időzítését kutatták annak érdekében, hogy a növény hatékonyan növekedjen és terméket hozzon létre. A kutatás során kiderült, hogy az optimális spektrális összetétel és világítási idő a növényi növekedés különböző szakaszaiban eltérő, és hogy a piros és kék spektrumú LED-ek kombinációja hatékony a növényi növekedés és fejlődés szempontjából.

A sün gomba LED-es világítása, növekedési fázisai és a hozzájuk ajánlott világítási idő mesterséges világítás mellett a következők.

  • A süngomba (Agaricus bisporus) növekedési folyamata három fő fázisból áll:
    • mycelium növekedési fázis
    • prekultivációs fázis és termesztési fázis
    • A növekedési folyamatot számos tényező befolyásolja, beleértve a hőmérsékletet, a páratartalmat, a CO2 koncentrációt, a pH-t és a megvilágítást.

A mesterséges megvilágítás használata a süngomba termesztésében lehetővé teszi a növekedési folyamat irányítását és optimalizálását, különösen a növekedési időszakban. A legfontosabb megvilágítási paraméterek a PAR (fotoszintetikusan aktív sugárzás) és a PPF (fotoszintetikus fotonflux) értékek. A PPF azon fotonok számát jelenti, amelyek a növények fotoszintéziséhez szükségesek, míg a PAR a növények fotoszintetikusan aktív sugárzását jelenti.

sun-gomba A süngomba LED-es világítása spektrális fényösszetétel és megvilágítási idők Növények ledes nevelése

A süngomba termesztése során a PPF érték általában 5-15 µmol/s/m² tartományban változik a mycelium növekedési fázisban és 200-300 µmol/s/m² tartományban a prekultivációs és termesztési fázisban. A PPDF (fotoszintetikus fotonflux sűrűség) értékek azonban jobban jellemzik a hasznosulást a gomba számára, mivel figyelembe veszik a növények színspektrummal kapcsolatos érzékenységét is. A süngomba számára optimális PPDF értékek a prekultivációs és termesztési fázisban általában 150-250 µmol/s/m² tartományban vannak.

suni-gomba-1 A süngomba LED-es világítása spektrális fényösszetétel és megvilágítási idők Növények ledes nevelése

Az Agaricus bisporus, azaz a süngomba hőmérséklet és páratartalom igénye fontos szempontok a sikeres termesztés során. Az alábbiakban összefoglalom a süngomba optimális hőmérsékleti és páratartalmi igényeit:

  • Hőmérséklet:

A süngomba növekedése és termesztése során az optimális hőmérsékleti tartomány a 20-24 °C között van. Azonban a prekultivációs fázisban, a gomba micéliumának növekedése során az optimális hőmérsékleti tartomány 24-27 °C között van.

  • Páratartalom:

A süngomba termesztése során az optimális páratartalom tartomány a 80-90% relatív páratartalom között van. Azonban a termesztés különböző szakaszaiban a páratartalom igénye változhat. Például a micélium növekedése során a magasabb páratartalom előnyös, míg a termesztési fázisban, amikor a gomba termőtestet hoz létre, alacsonyabb páratartalom szükséges.

Fontos megjegyezni, hogy a hőmérséklet és páratartalom igénye a süngomba termesztése során a fajtától, a termesztési módszertől és a környezeti körülményektől is függően változhat. A megfelelő hőmérséklet és páratartalom fenntartása azonban alapvető fontosságú a sikeres süngomba termesztéséhez.

A süngomba LED-es világítása, kiegészítő megvilágítása céljából, tökéletes megoldás a növényvilágító led szalag.

kep-10 A süngomba LED-es világítása spektrális fényösszetétel és megvilágítási idők Növények ledes nevelése
Növényvilágítás ledes megoldások webáruházunkban (palántanevelő led lámpák, led szalagok)

Van bármi kérdésed vagy hozzáfűzni va

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .