növényvilágítás paprika termesztés 2

A téli fülőke gomba LED-es világítása spektrális fényösszetétel és megvilágítási idők


Ez a cikk bemutatja, hogyan lehet a téli fülőke gombának a termésátlagát LED-es világítással növelni. A cikk ismerteti a gomba élettani igényeit, a növekedési fázisait, és azt, hogy melyik LED spektrumot és intenzitást kell alkalmazni az egyes fázisokban a maximális hozam eléréséhez. A cikkben szerepelnek tippek a megfelelő növényi környezet, hőmérséklet és páratartalom fenntartásához is.

A téli fülőke gomba LED-es világítása, növekedési fázisai és a hozzájuk ajánlott világítási idő mesterséges világítás mellett a következők.

Az egyes növények Led-es kiegészítő, világítása eltérő összetételű fényt illetve eltérő világítási időtartamokat igényel.

teli-fuloke A téli fülőke gomba LED-es világítása spektrális fényösszetétel és megvilágítási idők Növények ledes nevelése

A téli fülőke gomba termesztése során is fontos a megfelelő fényforrás biztosítása.

 1. Spóratápanyag előállítás:
  • Ebben a fázisban a gomba spórákat termel, amelyeket különféle tápanyagokon keresztül lehet előállítani.
 2. Spóra ültetés:
  • Ebben a fázisban a téli fülőke gomba spórákat olyan anyagra ültetik, amely elősegíti a micélium növekedését.
 3. Micélium növekedése:
  • Ebben a fázisban a téli fülőke gomba spórákból kifejlődő micélium (gombaszálak) elkezdenek növekedni az ültetőanyagon.
 4. Gyökérképzés:
  • Ebben a fázisban a micélium kifejlődik a faforgácsban vagy más ültetőanyagban, és létrejönnek a téli fülőke gomba gyökerei.
 5. Gomba termesztése:
  • Ebben a fázisban a téli fülőke gomba termőtesteket hoz létre, amelyeket a megfelelő hőmérséklet, páratartalom és fényforrás mellett lehet termeszteni.

A PPF (Photosynthetically Active Photon Flux) és a PPDF (Photosynthetic Photon Flux Density) mérőszámokat használják a megfelelő fényintenzitás mérésére. Az optimális PPF tartomány a téli fülőke gomba termesztéséhez 150-300 µmol/m2/s között van, míg a PPDF értékek 20-50 µmol/m2/s között ideálisak.

teli-fuloke-1 A téli fülőke gomba LED-es világítása spektrális fényösszetétel és megvilágítási idők Növények ledes nevelése

A téli fülőke gomba növekedése és termesztése során a megfelelő hőmérséklet, páratartalom és fényforrás mellett lehet a legjobb eredményeket elérni. A következők a téli fülőke gomba optimális növekedési körülményei:

 • Hőmérséklet:
  • A téli fülőke gomba optimális hőmérséklete a 18-23 °C között van.
 • Páratartalom:
  • A téli fülőke gomba termesztése során az optimális páratartalom tartomány a 80-90% relatív páratartalom között van.

A téli fülőke gomba LED-es világítása, kiegészítő megvilágítása céljából, tökéletes megoldás a növényvilágító led szalag.

kep-10 A téli fülőke gomba LED-es világítása spektrális fényösszetétel és megvilágítási idők Növények ledes nevelése
Növényvilágítás ledes megoldások webáruházunkban (palántanevelő led lámpák, led szalagok)

Van bármi kérdésed vagy hozzáfűzni va

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .