A shiitake gomba LED-es világítása spektrális fényösszetétel és megvilágítási idők


A shiitake gomba LED világítása és spektrális összetétele ismertetése szerepel a cikkben. A gomba LED fényének meghatározása során a kutatók különböző hullámhosszúságú fényforrásokat használtak, és a shiitake gomba fotoszintetikus aktivitását is vizsgálták különböző világítási időpontokban. A tanulmány eredményei alapján a shiitake gomba fotoszintetikus aktivitása legjobb, ha 450 nm hullámhosszúságú kék fényben van kitéve, és ezáltal növelhető az étrendi értéke.

A shiitake gomba LED-es világítása, növekedési fázisai és a hozzájuk ajánlott világítási idő mesterséges világítás mellett a következők.

shiitake A shiitake gomba LED-es világítása spektrális fényösszetétel és megvilágítási idők Növények ledes nevelése

A shiitake gomba (Lentinula edodes) növekedése és termesztése során a következő főbb fázisokat különböztetjük meg:

 1. Spóratápanyag előállítás:
  • Ebben a fázisban a gomba spórákat termel, amelyeket különféle tápanyagokon keresztül lehet előállítani. A spóratápanyagokat steril körülmények között termesztik, és a shiitake spórákat ezekben a tápanyagokban szaporítják.
 2. Spóra ültetés:
  • Ebben a fázisban a shiitake spórákat olyan anyagra ültetik, amely elősegíti a micélium növekedését. Az ültetőanyag lehet faforgács, szalma, vagy más olyan anyag, amely megfelelő tápanyagot biztosít a gombának.
 3. Micélium növekedése:

Ebben a fázisban a shiitake spórákból kifejlődő micélium (gombaszálak) elkezdenek növekedni az ültetőanyagon. A micélium növekedése során fontos a megfelelő hőmérséklet és páratartalom fenntartása, valamint a megfelelő fényforrás biztosítása.

Gyökérképzés:

Ebben a fázisban a micélium kifejlődik a faforgácsban vagy más ültetőanyagban, és létrejönnek a shiitake gomba gyökerei.

Gomba termesztése:

Ebben a fázisban a shiitake gomba termőtesteket hoz létre, amelyeket a megfelelő hőmérséklet, páratartalom és fényforrás mellett lehet termeszteni.

shiitake-2 A shiitake gomba LED-es világítása spektrális fényösszetétel és megvilágítási idők Növények ledes nevelése

A gomba növekedése és termesztése során a megfelelő hőmérséklet, páratartalom és fényforrás nagyon fontosak. A következők a shiitake gomba optimális növekedési körülményei.

 • Hőmérséklet:
  • A shiitake gomba optimális hőmérséklete a 20-24 °C között van.
 • Páratartalom:
  • A shiitake gomba termesztése során az optimális páratartalom tartomány a 85-95% relatív páratartalom között van.
 • Fény:
  • A shiitake gomba termesztése során a megfelelő fényforrás fontos a növekedés és terméshozam szempontjából. A PPF (Photosynthetically Active Photon Flux) és a PPDF (Photosynthetic Photon Flux Density) mérőszámokat használják a fényforrás hatékonyságának mérésére.

A shiitake gomba LED-es világítása, kiegészítő megvilágítása céljából, tökéletes megoldás a növényvilágító led szalag.

kep-10 A shiitake gomba LED-es világítása spektrális fényösszetétel és megvilágítási idők Növények ledes nevelése
Növényvilágítás ledes megoldások webáruházunkban (palántanevelő led lámpák, led szalagok)

Van bármi kérdésed vagy hozzáfűzni va

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .