Kiemelt ajánlat
növényvilágítás paprika termesztés 3

LED Növényvilágítás sajátosságai, jellemzői


A mesterséges LED növényvilágítás egy olyan technológia, amely lehetővé teszi a növények termesztését olyan helyeken és időszakokban is, ahol vagy amikor természetes fény nem áll rendelkezésre, vagy a rendelkezésre álló fény nem elegendő a termeszteni kívánt növény számára.
A LED növényvilágítás alkalmazható fővilágításként – a növények csak mesterséges forrásból jutnak fényhez – vagy kiegészítő fényforrásként, a fényszegény időszakokra.

A LED-es növényvilágítás fényforrások előnye, hogy alacsony fogyasztásúak, hosszú élettartamúak és jól szabályozhatók a fény hullámhossza és intenzitása tekintetében egyaránt.

A növényvilágítás egy speciális megvilágítás, ami kimondottan a növények “igényeihez” igazított hullámhosszú fényt sugároz. A növények élettani folyamatai során hasznosítható fényről, annak sajátosságairól “Mesterséges növényvilágítás során alkalmazott fény hullámhosszok és azok hatása a növényekre” című cikkünkben foglalkoztunk.

A növényvilágítás kiválasztása és beállítása során fontos figyelembe venni néhány alapvető paramétert és mértékegységet, fogalmat:

  • A fény hullámhossza: nanométer (nm) egységben mérhető. A növények különböző hullámhosszú fényeket használnak a fotoszintézishez és a növekedéshez. Általában a kék (400-500 nm) és a vörös (600-700 nm) fények a legfontosabbak.
  • A fény intenzitása: mikromol/m2/s (µmol/m2/s) egységben mérhető. Ez azt mutatja meg, hogy mennyi fényenergia éri el a növény leveleit egy adott területen és időegységben. A növények különböző fényigényűek lehetnek attól függően, hogy milyen körülmények között fejlődtek ki.
  • A fény időtartama: óra (h) egységben mérhető. Ez azt mutatja meg, hogy mennyi ideig kapnak fényt a növények egy nap alatt. A fény időtartama befolyásolhatja a növény virágzását és évszakos ritmusát.
  • Energia felhasználás.

A mesterséges LED növényvilágítás sajátosságai

A növényvilágítás led szalag, növényvilágítás lámpák kapcsán gyakran merül fel a kérdés, hogy hány lumen-es, az adott eszköz. A lumen illetve Lux mérőszámoknak azonban az adott területen nincs valódi értékmérő jelentőségük. A fényáram [lumen] illetve a megvilágítás [Lux] az emberi fényérzékeléshez illeszkedő mérőszámok, mértékegységek. Az emberi szem érzékenysége egy haranggörbéhez hasonlít. 390 és 750 nm között érzékel és az 555 nm-es zöld színnél található a maximuma. Az emberi szem érzékenysége nem lineáris. Kétszer akkora teljesítményű fényt nem látunk kétszer fényesebbnek.

Lathato-feny-spekturm LED Növényvilágítás sajátosságai, jellemzői Növények ledes nevelése
Az emberi szemmel látható fény

A növények fényérzékelése, fény-hasznosítása azonban eltérő módon történik. A növényekben többféle fényérzékeny rendszer működik (klorofill a és b, fitokróm, stb.) és az érzékelésük lineáris.

A növény számára az az elsődleges kérdés, hogy hány darab foton éri el a levél felületét. De az sem lényegtelen, hogy a fotonnak mekkora a hullámhossza, vagyis milyen a fény színe. A növényben működő rendszerek is más-más hullámhosszon aktívak, például a klorofill rendszerek, amelyekben a fotoszintézis zajlik, a 450nm körüli kék és a 660nm körüli vörös fény hatására működnek a legaktívabban. A növények is nagyjából abban a tartományban érzékelik a fényt, mint az emberi szem, de erre a növényvilágításban kétféle tartományt szokás megkülönböztetni, ez a PAR és a BAR.

A mesterséges LED növényvilágítás mérőszámai

  • Photosynthetically active radiation (PAR) a nap által kibocsátott sugárzás spektrális tartománya (hullámhossz-tartománya) 400 és 700 nanométer között, amelyet a fotoszintetikus szervezetek képesek felhasználni a fotoszintézis folyamatában. Ez a spektrális tartomány nagyjából egyezik azzal a fénytartománnyal, amelyet az emberi szem látni tud.
PARlight-1-600x382 LED Növényvilágítás sajátosságai, jellemzői Növények ledes nevelése
PAR tartomány
  • PPF (Photosynthetic Photon Flux): A fotoszintetikusan aktív fotonáram. Ez azt mutatja meg, hogy egy fényforrás mennyi fényenergiát bocsát ki a 400-700 nm hullámhossztartományban egy másodperc alatt. A mértékegysége mikromol/s (µmol/s).
  • BPF (Biologically Photon Flux): A biológiailag aktív fotonáram. Ez azt mutatja meg, hogy egy fényforrás mennyi féneyenergiát bocsát ki a 280-800 nm hullámhossztartományban egy másodperc alatt. A mértékegysége szintén mikromol/s.
  • PPFD (Photosynthetic Photon Flux Density): A fotoszintetikusan aktív fotonáram-sűrűség. Ez azt mutatja meg, hogy egy adott területre mennyi fényenergia érkezik a PAR tartományban (400-700 nm hullámhossztartomány) egy másodperc alatt. A mértékegysége mikromol/m2/s (µmol/m2/s).
  • A DLI (Daily Light Integral) a napi fotoszintetikusan aktív fotonok teljes mennyiségét jelenti, amelyet a növény egy nap alatt kap. A DLI-t mol/m²/nap mértékegységben adják meg, és fontos mértékegység a növények növekedésének és termésének előrejelzéséhez.
  • A hatásosság (effektív hatásfok, efficiency) : mikromol/J (µmol/J) egységben mérhető. Ez azt mutatja meg, hogy egységnyi villamos energia felhasználásával mennyi fényt állít elő a lámpatest (hány μmol/s jön ki 1 W-ból). Ez segít összehasonlítani a különböző gyártók termékeit energiahatékonyság szempontjából.
image-600x600 LED Növényvilágítás sajátosságai, jellemzői Növények ledes nevelése
PPF a világítótestet másodpercenként elhagyó fotonok mennyisége.
PPFD a megvilágított egységnyi felületet másodpercenként elérő fotonok mennyisége

Ezek a jellemzők rendkívül fontosak a LED növényvilágítás kiválasztásához, méretezéséhez és optimalizálásához.

full-spectrum-novenyvilagitas LED Növényvilágítás sajátosságai, jellemzői Növények ledes nevelése
Növényvilágítás ledes megoldások webáruházunkban (palántanevelő led lámpák, led szalagok)

Van bármi kérdésed vagy hozzáfűzni va

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .