Mesterséges növényvilágítás során alkalmazott fény hullámhosszok és azok hatása a növényekre


Ebben a cikkben a mesterséges növényvilágítás során alkalmazott fény hullámhosszokról és azok hatásairól szól. Részletesen bemutatja a különböző spektrumok hatását a növények növekedésére, fejlődésére és terméshozamára. Továbbá tárgyalja a LED növényvilágítás előnyeit és hátrányait is.

A mesterséges növényvilágítás különböző hullámhosszú fényeket használhat a növények növekedésének elősegítésére és optimalizálására.

Photosynthetically active radiation (PAR) az a hullámhossz tartomány, amit a növények hasznosítani tudnak.

Általánosságban a növényvilágításhoz használt mesterséges fények a következő hullámhosszakon belül esnek:

Lathato-feny-spektrum-hullamhosszok-600x220 Mesterséges növényvilágítás során alkalmazott fény hullámhosszok és azok hatása a növényekre Növények ledes nevelése

         

  • UV <400 nm hullámhossz. A növények korai fejlődési szakaszában segíti a gyökérzet kialakulását A túlzott UV sugárzás azonban károsíthatja a növényeket
  • Kék: 400-500 nm hullámhossz. A kék fény segíti a növények leveleinek növekedését és serkenti a virágzást
  • Zöld: 500-600 nm hullámhossz. Fontos szerepet játszik a növények fotoszintetikus folyamataiban, mivel az ilyen hullámhosszúságú fényt a növények hasznosítják a klorofill molekulákban történő fotoszintézishez. A zöld fény szintén szerepet játszik a növények morfológiai fejlődésében és a virágzásban.
  • Piros: 600-700 nm hullámhossz. A piros fény növeli a növények szárának hosszát és elősegíti a gyökerek növekedését.
  • Távoli vörös: 700-800 nm hullámhossz. A távoli vörös fény segíti a növények virágzását és terméshozamát

Ezek a hullámhossz-tartományok különböző hatásokat fejtenek ki a növények növekedésére és fejlődésére. A megfelelő kombinációk és időzítések használata segíthet a növények hatékonyabb növekedésében és terméshozamában.

450650white-3500K-600x200 Mesterséges növényvilágítás során alkalmazott fény hullámhosszok és azok hatása a növényekre Növények ledes nevelése
450 nm + 650 nm + 3500K white

A növények növekedésének és fejlődésének elősegítése érdekében a növényvilágítás során a kék és piros fényspektrumokat használják leggyakrabban, mivel ezek a hullámhossz-tartományok kulcsfontosságúak a növények fotoszintéziséhez és a növekedésükhöz szükséges biokémiai folyamatokhoz.

A növényvilágítás alkalmazása esetén növények fejlődését és virágzását legjobban az alábbi kombinációk segítségével lehet optimalizálni:

  1. Kék és piros fény kombinációja
    Ez a kombináció a leggyakrabban alkalmazott spektrum, amely főként a fotoszintézis folyamatát támogatja. A vörös fény a növények fotoszintetikus pigmentjének, a klorofillnek a leginkább aktiváló spektruma. Növeli a növények szárának hosszát és stimulálja a virágzási folyamatot.
    A kék fény elősegíti a kompaktabb növekedést és a levélzet megfelelő fejlődését.
    A kék és piros fény kombinációja különösen hatékony a növények növekedésének serkentésére és a virágzás elősegítésére.
  2. Kék, piros és távoli vörös fény kombinációja
    A kék, piros és távoli vörös fény kombinációja hatékony a növények növekedésének és terméshozamának optimalizálására. A kék és piros fény serkenti a növények növekedését és virágzását, míg a távoli vörös fény elősegíti a terméshozamot. Ez a kombináció különösen hatékony a zöldség- és gyümölcstermesztés során. Az időzítés is kulcsfontosságú a növények növekedése és fejlődése szempontjából. A növények különböző fejlődési szakaszokban eltérő fényigényűek, ezért a megfelelő időzítéssel lehet maximalizálni a növények növekedését és terméshozamát.
  3. Kék, piros és fehér fény kombinációja
    A fehér fény az összes spektrum kombinációja, amelyet az emberi szem is érzékel. Ez a kombináció a legjobb az általános növekedési és fejlődési ciklus támogatására.
  4. Kék, piros és zöld fény kombinációja
    A zöld fény spektrum nem annyira hatékony a fotoszintézisben, de a növények általános növekedési ciklusára pozitív hatással lehet.
  5. Piros és fehér fény kombinációja
    Ez a kombináció elősegíti a virágzási folyamatot és növeli a termés mennyiségét.
  6. Kék és lila fény kombinációja
    A lila fény a növények növekedésének korai szakaszában fontos szerepet játszik a gyökér fejlődésének támogatásában.

A fenti szín kombinációk optimális szintje, fajtánként eltérő lehet. A megvilágítás fényének összetétele mellett további fontos tényező a megvilágítási idők megfelelő megválasztása. Ez a növények növekedésének különböző fázisaiban szintén különböző.

A full spektrum növényvilágítás led szalag egy optimális megoldás, amely minden élettani szakaszban, képes biztosítani a növényeknek szükséges hullámhosszú megvilágítást, fajlagosan alacsony energiafelhasználás mellett.

full-spectrum-novenyvilagitas Mesterséges növényvilágítás során alkalmazott fény hullámhosszok és azok hatása a növényekre Növények ledes nevelése
Növényvilágítás ledes megoldások webáruházunkban (palántanevelő led lámpák, led szalagok)

Van bármi kérdésed vagy hozzáfűzni va

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .