Kiemelt ajánlat

Led szalagok

Hangulatvilágítással tenné stílusossá lakása fényét, kellene egy korszerű ledsor szobába? Erős mégis szembarát fényt szeretne otthonába? Könnyen felszerelhető, mégis tartós, hatékony megoldást keres?
Minden feladatra talál megoldást a led szalagok kategória termékei között.

Napjainkban a ledsor világítás készítés kifejezett népszerűségnek örvend a lakossági felhasználás körében, hiszen kedvező a ledsor ára, illetve egyszerűen és sokoldalúan beépíthető. Gyakorlatilag a led szalagok megjelenésével olyan területek megvilágítása lehetséges, amelyet korábban sosem gondoltunk volna. Felhasználási területének csak a képzelet szab határokat, hiszen a nagy teljesítménye által kiválóan alkalmas, hogy általános világításként használjuk, de emellett funkcionális és design kiegészítőnek is szolgálnak.

A ledsorok általában méterenként 60 leddel készülnek. Kínálatunkban megtalálhatók még 30 led/m  hangulatvilágításhoz alkalmazható, valamint extra fényerejű. 120 led/m és 240 led/m led szalagok is. Ez utóbbiak alkalmasak fővilágításként történő alkalmazására is.

Egy led szalag teljesítményét alapvetően nem a Wattban megadott villamos teljesítménye (fogyasztása) határozza meg, hanem sokkal inkább a lumenben megadott fényárama. Ezt az értéket a ledsorok esetében (a fogyasztáshoz hasonlóan) mindig egy méterre vonatkoztatva adják meg a gyártók. Így pl. ebből a led szalagtól, 5m beépítése esetén 5*1100 lumen, azaz 5500 lumen fényáramot várhatunk. Ez megfelel kb. 500W hagyományos izzó fényteljesítményének.

A led szalagok többnyire 8 mm és 10 mm széles kivitelben kaphatók, Az IP67 (víz alá meríthető) védettségű led szalag azonban 16 mm szélességű a védelmet adó szilikon réteg vastagsága miatt.

A led szalagok színe is széles skálán változik.

A fehér színű led szalag
 • hideg fehér (6000 Kelvin színhőmérsékletű), fény kiválóan megfelel munkaterületekre, irodákba, műhelybe, illetve olyan helyiségekbe ahol nélkülönözhetetlennek bizonyul a megfelelő fényviszonyok kialakítása.
 • közép fehér (4000 Kelvin színhőmérsékletű)
 • meleg fehér (2700-3000 Kelvin színhőmérsékletű)
 • CCT változtatható színhőmérsékletű (2700-6500 Kelvin) alkalmazásához CCT vezérlő szükséges.
Színes led szalag
 • Egyszínű (monochrom) színes led szalagok.
 • RGB változtatható színű led szalagok – alkalmazásához RGB vezérlő szükséges
 • RGBW változtatható színű + fehér fényű – alkalmazásához RGBW vezérlő szükséges
 • RGB+CCT led szalagok változtatható színű és színhőmérsékletű le szalagok – alkalmazásához RGBW+CCT vezérlő szükséges

Egyszínű led szalagok esetében (akár színes, akár fehér) a led szalagok fényerejének vezérléséhez ajánlott Dimmer (fényerő szabályozó) alkalmazása.

Led szalag védettsége

A led szalagok védettsége általában IP20, IP65, IP67.

 • Az IP20 védettségű led szalagok beltéri használatra ajánlottak.
 • Az IP65 védettség kürtérre és vizes párás helyiségekbe ajánlott.
 • Az IP67 védettségű led szalagok akár víz alá is (pl medencébe) telepíthetők.

A ledes világítások által termelt hő jóval kevesebb mint a hagyományos izzószálas világítás esetében, de a hosszabb élettartam érdekében a ledek által termelt hőt is célszerű elvezetni a led szalagtól. Ezért a led szalagokat célszerű aluprofilra vagy más fémes, jó hővezető felületre ragasztva beépíteni.

Az alumínium vagy fém vázakhoz való könnyed rögzítés érdekében a led szalag öntapadós felülettel is rendelkezik! A ragasztó a szalag hátulján található meg. Egyszerűen el kell távolítani a védőfóliát majd a felületre simítani. Ezt ellenben tartós, több éves tapadás érdekében ajánlott plusz ragasztóval megerősíteni!

A kínálatunkban kapható led szalagok esetében 3 ledenként lehetséges a led szalag elvágása, méretre darabolása. A flexibilis hordozó nyák és a jól méretre szabható kivitel eredményeként. A led szalag világítás készítése egyszerű feladat led szalaggal. Legyen az egy polc, ágy vagy asztal alja, a tökéletes méretre szabhatóságnak hála bármely ötlet könnyedén megvalósítható.

Hangulat világításnak szánva ajánlunk mellé fényerő szabályozót is a kívánt fényhatás érdekében.

Az extra fényerő miatt megfontolandó a dimmerrel (fényerőszabályozóval) együtt történő beépítés. A dimmer lehetővé teszi a mindenkori igényeknek megfelelő fényerő beállítását. Ez javítja a led szalag által biztosított komfort érzetet, és növeli a led szalag élettartamát is. Ha a alapvilágítási feladat érdekében történik a led szalag világítás készítése, tehát a folyamatosan világító megfelelő fény biztosítása a megvalósítandó cél, egy kapcsolóval is tökéletesen használható.

Led tápegység választása

A Led szalag világítás készítéséhez, működéséhez szükség van tápegységre. Amelyek méretezése egyenesen arányos a led szalag hosszával. A szalag méretenként megadott teljesítménye szorozva a beépítendő méterek számával. Ha led szalag világítást készítünk érdemes 20% rátartással számolni a megfelelő teljesítményű tápegység kiválaszatásához.

Ha például a led szalag fogyasztása 9,3W/m, akkor 5m led szalag, 46,5W teljesítményű.
Ipari kivitelű (akár 24 órás folyamatos üzemeltetésre is alkalmas) tápegység alkalmazása esetén 50W tápegységet, míg nem ipari kivitelű tápok esetén 60W tápegységet kell párosítani 5 méter led szalaghoz.
A megfelelő tápegység kiválasztásához minden led szalagunknál megtalálható egy tápegység választó táblázat, amiben 1-25m led szalag hossz esetén kiválasztható a szükséges tápegység teljesítmény.

tápegység választó - 9,6W/m Led szalag 2835 chip 120 led/m
tápegység választó – 9,6W/m Led szalag 2835 chip 120 led/m

A led szalagok szerelése egyszerű, nem kíván szaktudást. 5 méteres tekercsekben kaphatók, de vásárolható belőlük akár egy méter is. Az 5m-es tekercsek mindkét végén gyárilag forrasztott bekötő vezetékek találhatók. Szükség esetén kapható forrasztás-mentes bekötőkábel hozzá. A led szalagokat célszerű 5 méterenként betáplálni, mert az ennél hosszabb – egyben táplált – szakaszokon már fényerő csökkenés érzékelhető a led szalag saját veszteségei miatt.

A ledsor ár méterenként értendő, minden led szalag esetében.

Led termék szűrő