Led szalagok

Hangulatvilágítással tenné stílusossá lakása fényét, kellene egy korszerű ledsor szobába? Erős mégis szembarát fényt szeretne otthonába? Könnyen felszerelhető, mégis tartós, hatékony megoldást keres?
Minden feladatra talál megoldást a led szalagok kategória termékei között.
Napjainkban a ledsor világítás készítés kifejezett népszerűségnek örvend a lakossági felhasználás körében, hiszen kedvező a ledsor ára, illetve egyszerűen és sokoldalúan beépíthető. Gyakorlatilag a led szalagok megjelenésével olyan területek megvilágítása lehetséges, amelyet korábban sosem gondoltunk volna. Felhasználási területének csak a képzelet szab határokat, hiszen a nagy teljesítménye által kiválóan alkalmas, hogy általános világításként használjuk, de emellett funkcionális és design kiegészítőnek is szolgálnak.
A ledsorok általában méterenként 60 leddel készülnek. Kínálatunkban megtalálhatók még 30 led/m  hangulatvilágításhoz alkalmazható, valamint extra fényerejű. 120 led/m és 240 led/m led szalagok is. Ez utóbbiak alkalmasak fővilágításként történő alkalmazására is.

Egy led szalag teljesítményét alapvetően nem a Wattban megadott villamos teljesítménye (fogyasztása) határozza meg, hanem sokkal inkább a lumenben megadott fényárama. Ezt az értéket a ledsorok esetében (a fogyasztáshoz hasonlóan) mindig egy méterre vonatkoztatva adják meg a gyártók. Így pl. ebből a led szalagtól, 5m beépítése esetén 5*1100 lumen, azaz 5500 lumen fényáramot várhatunk. Ez megfelel kb. 500W hagyományos izzó fényteljesítményének.

A led szalagok többnyire 8 mm és 10 mm széles kivitelben kaphatók, Az IP67 (víz alá meríthető) védettségű led szalag azonban 16 mm szélességű a védelmet adó szilikon réteg vastagsága miatt.

A led szalagok színe is széles skálán változik.

A fehér színű led szalag
 • hideg fehér (6000 Kelvin színhőmérsékletű), fény kiválóan megfelel munkaterületekre, irodákba, műhelybe, illetve olyan helyiségekbe ahol nélkülönözhetetlennek bizonyul a megfelelő fényviszonyok kialakítása.
 • közép fehér (4000 Kelvin színhőmérsékletű)
 • meleg fehér (2700-3000 Kelvin színhőmérsékletű)
 • CCT változtatható színhőmérsékletű (2700-6500 Kelvin) alkalmazásához CCT vezérlő szükséges.
Színes led szalag
 • Egyszínű (monochrom) színes led szalagok.
 • RGB változtatható színű led szalagok – alkalmazásához RGB vezérlő szükséges
 • RGBW változtatható színű + fehér fényű – alkalmazásához RGBW vezérlő szükséges
 • RGB+CCT led szalagok változtatható színű és színhőmérsékletű le szalagok – alkalmazásához RGBW+CCT vezérlő szükséges
Egyszínű led szalagok esetében (akár színes, akár fehér) a led szalagok fényerejének vezérléséhez ajánlott Dimmer (fényerő szabályozó) alkalmazása.

Led szalag védettsége

A led szalagok védettsége általában IP20, IP65, IP67.

 • Az IP20 védettségű led szalagok beltéri használatra ajánlottak.
 • Az IP65 védettség kürtérre és vizes párás helyiségekbe ajánlott.
 • Az IP67 védettségű led szalagok akár víz alá is (pl medencébe) telepíthetők.
A ledes világítások által termelt hő jóval kevesebb mint a hagyományos izzószálas világítás esetében, de a hosszabb élettartam érdekében a ledek által termelt hőt is célszerű elvezetni a led szalagtól. Ezért a led szalagokat célszerű aluprofilra vagy más fémes, jó hővezető felületre ragasztva beépíteni.
Az alumínium vagy fém vázakhoz való könnyed rögzítés érdekében a led szalag öntapadós felülettel is rendelkezik! A ragasztó a szalag hátulján található meg. Egyszerűen el kell távolítani a védőfóliát majd a felületre simítani. Ezt ellenben tartós, több éves tapadás érdekében ajánlott plusz ragasztóval megerősíteni!
A kínálatunkban kapható led szalagok esetében 3 ledenként lehetséges a led szalag elvágása, méretre darabolása. A flexibilis hordozó nyák és a jól méretre szabható kivitel eredményeként. A led szalag világítás készítése egyszerű feladat led szalaggal. Legyen az egy polc, ágy vagy asztal alja, a tökéletes méretre szabhatóságnak hála bármely ötlet könnyedén megvalósítható.

Hangulat világításnak szánva ajánlunk mellé fényerő szabályozót is a kívánt fényhatás érdekében.

Az extra fényerő miatt megfontolandó a dimmerrel (fényerőszabályozóval) együtt történő beépítés. A dimmer lehetővé teszi a mindenkori igényeknek megfelelő fényerő beállítását. Ez javítja a led szalag által biztosított komfort érzetet, és növeli a led szalag élettartamát is. Ha a alapvilágítási feladat érdekében történik a led szalag világítás készítése, tehát a folyamatosan világító megfelelő fény biztosítása a megvalósítandó cél, egy kapcsolóval is tökéletesen használható.

Led tápegység választása

A Led szalag világítás készítéséhez, működéséhez szükség van tápegységre. Amelyek méretezése egyenesen arányos a led szalag hosszával. A szalag méretenként megadott teljesítménye szorozva a beépítendő méterek számával. Ha led szalag világítást készítünk érdemes 20% rátartással számolni a megfelelő teljesítményű tápegység kiválaszatásához.

Ha például a led szalag fogyasztása 9,3W/m, akkor 5m led szalag, 46,5W teljesítményű.
Ipari kivitelű (akár 24 órás folyamatos üzemeltetésre is alkalmas) tápegység alkalmazása esetén 50W tápegységet, míg nem ipari kivitelű tápok esetén 60W tápegységet kell párosítani 5 méter led szalaghoz.
A megfelelő tápegység kiválasztásához minden led szalagunknál megtalálható egy tápegység választó táblázat, amiben 1-25m led szalag hossz esetén kiválasztható a szükséges tápegység teljesítmény.

tápegység választó - 9,6W/m Led szalag 2835 chip 120 led/m
tápegység választó – 9,6W/m Led szalag 2835 chip 120 led/m
A led szalagok szerelése egyszerű, nem kíván szaktudást. 5 méteres tekercsekben kaphatók, de vásárolható belőlük akár egy méter is. Az 5m-es tekercsek mindkét végén gyárilag forrasztott bekötő vezetékek találhatók. Szükség esetén kapható forrasztás-mentes bekötőkábel hozzá. A led szalagokat célszerű 5 méterenként betáplálni, mert az ennél hosszabb – egyben táplált – szakaszokon már fényerő csökkenés érzékelhető a led szalag saját veszteségei miatt.
A ledsor ár méterenként értendő, minden led szalag esetében.

Led termék szűrő