Kiemelt ajánlat
növényvilágítás chili paprika termesztés

Chili paprika palánta kísérlet. (Hogy ne csak áruljuk ki is próbáljuk!)


Több cikkünkben is olvashattak már arról, hogy milyen is a növénynevelés, LED világítással. Számos növény fény igényét is kigyűjtöttük és közzétettük oldalunkon a növények különböző növekedési szakaszaira vonatkozóan. Mi is kíváncsiak voltunk az értékek hitelességére illetve a növénytermesztés során alkalmazható különböző megvilágításokkal elérhető eredményekre.

(Fontos tudni, hogy nem vagyunk kertészek. Ezért kérünk minden hozzáértő olvasót, hogy ne nehezteljenek, ha a növények kapcsán kisebb hibákat vél felfedezni az ügyködésünk kapcsán. A cél a világítási rendszerek összevetése. Ezt a célt talán sikerül is elérnünk.)

4 héttel ez előtt belefogtunk egy chili paprika palánta nevelő kísérletébe. A kísérlet során három különböző megvilágítást használtunk a chili paprika palántákhoz.

  • Növénynevelő LED világítás (naponta 16 óra egyenletes megvilágítás)
  • Hibrid megvilágítás (természetes fény és szabályozott növénynevelő LED) (naponta 16 órás időtartamú hozzávilágítás, amennyiben a természetes fény nem, éri el a kívánt értéket.)
  • Természetes fény

A palánta nevelő kísérletünk alatt a Chili paprika palántázáshoz ideális páratartalom és hőmérsékleti körülményeket igyekeztünk biztosítani. A Páratartalmat 50-70% közötti értéken tudtuk tartani, a hőmérséklet pedig 22-26°C között ingadozott. A környezeti körülmények bár nem biztosították a tökéletes körülményeket ( Az egyes növény fajták esetében erről itt lehet bővebben olvasni) mindhárom megvilágítás esetében azonosnak tekinthetők. Így a megfigyelhető fejlődési eltérések forrása a megvilágítás különbözőségéből ered.

A következő chlili paprika fajtákat ültettük el:

A természetes fénnyel nevelt chili paprika palántáink:

bb-leds-600x503 Chili paprika palánta kísérlet. (Hogy ne csak áruljuk ki is próbáljuk!) Növények ledes nevelése

Itt látható, a paprikák szépen egészségesen nőnek és a természetes fény hatására. A magok 90%-a növénnyé sarjadt. A Habanero narancssárga mutatta a legrosszabb arányt (csupán 50%). A palánták 2-3 cm magasságot értek el. Többnyire 2 levelet bontottak. Néhány esetében megjelentek újabb levél hajtások is. A levelek színe világos árnyalatú zöld.

A Hibrid világítás (természetes és mesterséges fény) mellett nevelt palántáink:

hibrid-feny-600x503 Chili paprika palánta kísérlet. (Hogy ne csak áruljuk ki is próbáljuk!) Növények ledes nevelése

A magok 80-90%-a kelt ki. Ebben az esetben a Habanero narancssárga 100%-ban kikelt. A palánták 2-4 cm magasságot értek el. A palánták jelentős részénél már 4 levél fejlődött ki. A levelek színe sötétebb zöld mint a természetes magvilágítású palánták esetében. A növények növekedése határozottan gyorsabban történik, mint az első esetben. Úgy látszik, hogy az intenzívebb, és egyenletesebb megvilágítás hozzájárul a növényeknek gyorsabb fejlődéséhez.

A tisztán mesterséges (csak növénynevelő LED) megvilágításával termesztett chili palántáink:

mesterseges-600x503 Chili paprika palánta kísérlet. (Hogy ne csak áruljuk ki is próbáljuk!) Növények ledes nevelése

A magok 100%-a kikelt. Kivéve a Habanero narancssárga chili esetében. Azok teljes kudarcnak bizonyultak ebben az esetben. Jelenleg egyetlen gyengécske kis palánta nőtt ki. (elképzelhető, hogy a magokkal volt valamilyen probléma, bár a hibrid világítás alatti sarjadási arány ezt cáfolja. Ennek eldöntése további kísérletet igényel)

A többi fajta esetében azonban a növények 3-5 cm magasságot értek el. 4-8 dús, sötétzöld levelet is hoztak már. Ebben az esetben az látható, hogy az egyenletes és folyamatos növénynevelő LED világítás gyorsabban fejlődő, erősebb palántákat eredményezett.

Előzetesen azt feltételeztük, hogy a mesterséges fénnyel jobb eredményeket fogunk elérni, mint tisztán természetes megvilágítással.

Azonban úgy gondoltuk, hogy a hibrid rendszer és a mesterséges megvilágítás között nem lesz jelentős különbség. Azonban a jelen állapot azt mutatja, hogy az egyenletes mesterséges fény jobb eredményre vezet, mint a kora tavaszi napfény kiegészítve mesterséges fénnyel.

Ennek az az oka, hogy míg a mesterséges megvilágítás – 70% teljesítménnyel – közvetlenül a palánták fölött kb 10 cm magasságból érkezik, addig a hozzávilágítás – szabályozott , 100% maximum teljesítménnyel- ennél jóval magasabbról 40 cm biztosított. Ez sajnos elkerülhetetlen körülmény, mivel a közvetlenül a palánták fölé helyezett lámpa árnyékolná a természetes fényt.

Az már most látható, hogy a fényszegény időszakban azonos megvilágítás biztosítása hibrid rendszer esetén csak lényegesen nagyobb világítótest rendelkezésre állásával biztosítható. Ez azonban további megfontolást igényel, mivel a nap fényes időszakokban ez a többlet kihasználatlan lenne.

A közeljövőben még folytatjuk a kísérlet eredményeit bemutatását.

Ha velünk tartanának, akkor kövessenek be minket Facebook oldalunkon vagy Instagram oldalunkon ahol hétről hétre látható a változás.

kep-10 Chili paprika palánta kísérlet. (Hogy ne csak áruljuk ki is próbáljuk!) Növények ledes nevelése
Növényvilágítás ledes megoldások webáruházunkban
(palántanevelő led lámpák, led szalagok)

Van bármi kérdésed vagy hozzáfűzni va

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .