növényvilágítás paprika termesztés 2

A málna LED-es világítása spektrális fényösszetétel és megvilágítási idők


Az oldal a málna termesztésének és világításának összefüggéseit taglalja, hangsúlyozva a LED világítás spektrális összetételének és a megvilágítási időnek a fontosságát. A cikk bemutatja a különböző színek és hullámhosszak hatását a növény növekedésére és egészségére, valamint javaslatokat ad a megfelelő LED világítás használatára a hatékonyabb termesztés érdekében.

A málna LED-es világítása eltérő összetételű fényt illetve eltérő világítási időtartamokat igényel.

Fontos megjegyezni, hogy a málna közepes intenzitású fényigényű, és a növényeknek szükségük van a megfelelő hőmérsékletre és páratartalomra is a növekedési folyamatokhoz.

A málna termesztése során a megfelelő fény és időzítési arányok kulcsfontosságúak a jó növekedés és terméshozam eléréséhez.

a-malna-600x420 A málna LED-es világítása spektrális fényösszetétel és megvilágítási idők Növények ledes nevelése
  • Csírázás:

A málna csírázásához általában 18-22 °C hőmérséklet és magas páratartalom (80-90%) szükséges. A csírázás ideje általában 2-4 hét.

  • Vegetatív növekedés:

A vegetatív növekedéshez a málna számára optimális hőmérséklet 18-22 °C, a páratartalom pedig 60-70% között legyen. A megfelelő növekedési eredmények eléréséhez a fény erősségének legalább 200-300 µmol/m2/s-nak kell lennie.

a-malna-viraga A málna LED-es világítása spektrális fényösszetétel és megvilágítási idők Növények ledes nevelése
  • Virágzás:

A virágzás előtti időszakban (pre-bloom) a hőmérsékletnek 12-16 °C-nak kell lennie, a páratartalomnak pedig 60-70% között. A növényeknek legalább 300-400 µmol/m2/s fényre van szükségük.

A virágzás alatt a hőmérsékletet 16-20 °C-ra kell csökkenteni, és a páratartalmat 40-60% között kell tartani. A megfelelő fényerősség legalább 400-600 µmol/m2/s.

a-termes-malna A málna LED-es világítása spektrális fényösszetétel és megvilágítási idők Növények ledes nevelése
  • Termés:

A terméshozam maximalizálása érdekében a hőmérsékletet a termés éréséig 18-22 °C között kell tartani, a páratartalmat pedig 60-70% között. A megfelelő fényerősség legalább 500-700 µmol/m2/s. A növényeknek rendszeres vízzel és tápanyagokkal történő ellátása is fontos a jó terméshozam érdekében.

A málna LED-es világítása, kiegészítő megvilágítása céljából, tökéletes megoldás a növényvilágító led szalag.

kep-5 A málna LED-es világítása spektrális fényösszetétel és megvilágítási idők Növények ledes nevelése
Növényvilágítás ledes megoldások webáruházunkban (palántanevelő led lámpák, led szalagok)

Van bármi kérdésed vagy hozzáfűzni va

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .