növényvilágítás chili paprika termesztés

A saláta LED-es világítása spektrális fényösszetétel és megvilágítási idők


Az oldalon leírják, hogy milyen típusú LED-es világítás és milyen spektrális összetételt használjunk a saláta termesztéséhez beltéri környezetben, és hogyan változtassuk meg azokat az egyes növekedési szakaszok során. Emellett részletesen bemutatják a növény világítási időzítésének fontosságát és hatását a termés minőségére és mennyiségére.

Az egyes növények Led-es kiegészítő, világítása eltérő összetételű fényt illetve eltérő világítási időtartamokat igényel.

A saláta termesztése során a megfelelő fény és időzítési arányok kulcsfontosságúak
a jó növekedés és terméshozam eléréséhez.

A saláta LED-es világítása és annak fényarányait a különböző növekedési fázisokban az alábbiakban foglalom össze:

salata-palanta-2 A saláta LED-es világítása spektrális fényösszetétel és megvilágítási idők Növények ledes nevelése
  • Csírázás és fiatal növények:

A saláta magvakból való csírázása és a fiatal növények növekedése során a legjobb eredményeket 16-18 órás világítási idő mellett érhetjük el. Az ajánlott fényintenzitás 100-150 mikromol/m²/s lehet. A csírázási fázisban a saláta növényeknek nincs szükségük a teljes spektrumú fényre, így az izzófehér vagy a hidegfehér led-lámpák is megfelelőek lehetnek.

salata-novekedes A saláta LED-es világítása spektrális fényösszetétel és megvilágítási idők Növények ledes nevelése
  • Vegetatív növekedés:

A saláta vegetatív növekedési fázisában az optimális világítási idő 14-16 óra, míg a pihenőidő 8-10 óra. Az ajánlott fényintenzitás ebben a fázisban 200-400 mikromol/m²/s lehet. A vegetatív növekedési fázisban a saláta növényeknek szükségük van a teljes spektrumú fényre, ideális esetben a vörös és a kék spektrum aránya 3:1.

sali A saláta LED-es világítása spektrális fényösszetétel és megvilágítási idők Növények ledes nevelése
  • Virágzás és termésérés:

A saláta fejlődő növényeinek és szaporodási fázisának az optimális világítási idő 12-14 óra, míg a pihenőidő 10-12 óra. Az ajánlott fényintenzitás ebben a fázisban 400-600 mikromol/m²/s lehet. A saláta növényeknek fejlődő növény és szaporodási fázisban is szükségük van a teljes spektrumú fényre, ideális esetben a vörös és a kék spektrum aránya 4:1.

Összességében a saláta növények számára is fontos a megfelelő fény és világítási idő a sikeres termesztéshez. A különböző növekedési fázisokban különböző fényigények merülnek fel, így a megfelelő Led-es megvilágítás segíthet a saláta növények optimális növekedésében és terméshozamának növelésében.

A saláta LED-es világítása, kiegészítő megvilágítása céljából, tökéletes megoldás a növényvilágító led szalag.

kep-2 A saláta LED-es világítása spektrális fényösszetétel és megvilágítási idők Növények ledes nevelése
Növényvilágítás ledes megoldások webáruházunkban (palántanevelő led lámpák, led szalagok)

Van bármi kérdésed vagy hozzáfűzni va

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .