Kiemelt ajánlat
növényvilágítás paprika termesztés 3

Led szalag vezérlése – rövid betekintés a smart világítás világába


led szalag vezérlők

A led szalag világatás számos lehetőséget rejt magában. Látványos világítási megoldást láthatunk fotókon, videókon. “De jó lenne egy ilyesmi otthon!” felteszem nem csak bennem merült már fel ez a gondolat. Bizonyára vannak akik tudják és értik milyen kiegészítőkre van szükség, ha például színes hangulatvilágítást szeretnének kialakítani otthon, vagy üzletükben. Ha azonban vannak kérdések a Led szalag vezérlése, a Led szalag vezérlők alkalmazásával kapcsolatban, akkor érdemes tovább olvasni.

Bevallom én gyakorta elvesztem az 1-8 csatornás távirányatók, csoportvezérlők, dimmerek, CCT vezérlők, RGBW távirányítók világában. Miután beleástam magam a témába, arra jutottam, hogy ez nem is csoda. Bár a legtöbb webshop kínálata javarészt az otthon megvalósítható megoldásokat kínálja, és nem merül el a világítástachnika mélységeibe, így is sokféle lehetőséget tár elénk.
Nem könnyű a választás. Ráadásul azt hiszem a lehetőségek pontos ismeretének hiánya azt eredményezi, hogy csak részben használjuk ki azokat.

A led szalagokkal egy előző cikkben foglalkoztam (Led szalag – amit tudni érdemes). Ebben a cikkben górcső alá veszem a led szalagok (és vezérelhető led égők, reflektorok) vezérlésének lehetséges módozatait.
Ebben az áttekintésben a led szalagok vezérlésével foglalkozom.
Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy a bemutatott eszközök (dimmer, RGB, RGBW és CCT vezérlők, jelerősítők … stb.) nem csupán Led szalagok vezérlésére szolgálnak. Számos olyan speciális Led fényforrás létezik (RGB/CCT Led panel, RGBW/CCT kertvilágító lámpák, vezérelhető Led körte égők, GU10 spotok …stb.) amelyek esetében közel azonos lehetőségek állnak rednelkezésre.

Vizallo-kerti-lampa-6W-420-Lumen-FUTC04-2-600x496 Led szalag vezérlése - rövid betekintés a smart világítás világába A Led világításról

Miért kell vezérelni a led szalagot?

Minden világítótestet vezérelni kell. A legegyszerűbb, mindenki által naponta használt vezérlő a kapcsoló. Egyszerű dolog, fel sem tűnik senkinek a használata. A kapcsoló lehetőségei korlátozottak. Alapvetően ki/be kapcsolhatjuk a világítást.
Az azonban mindenki számára alapvetés, hogy egy kapcsolóval szinte bármennyi lámpát kapcsolhatunk. Senki nem ájul el attól, hogy egyetlen mozdulattal egy folyosó összes lámpáját működésbe hozza.
Ha azonban otthonunkban, egyetlen távirányítóval, vagy a telefonunkal bekapcsoljuk a lakás több pontján beépített hangulatvilágítást, a kert díszkivilágítását vagy egy kellemes beszélgetéshez meleg fehérre váltjuk az addig hideg fehéren világító falikarok fényét, esetleg “letekerjük” a fényerőt, az nagyon látványos dolog.

A led szalagok lehetőségei túlnyúlnak azon, hogy világítsanak vagy sem. Lehetőség van a fényerőszabályzásra, a színhőmérséklet változtatására (CCT Led szalagok esetén), a színek keverésére (RGB és RGBW Led szalagok) és mindezek kombinációjára. A lehetőségeket az alkalmazott led szalag jellege határozza meg.

A Led szalag vezérlése azonban komplex feladat. Egy hétköznapi kapcsolós led világításhoz képest két új tartozék biztosan szükséges hozzá. A vezérlő vagy csoportvezérlő és a távirányító.

Ahogy egy kapcsoló is képes több lámpát kapcsolni, a vezérlőkkel is lehetséges több világítási egységet egyszerre vezérelni.
A vezérlők kis dobozok. Irányításuk a megfelelő távirányító alkalmazásával történik. A távirányító lehet akár a saját okos telefonunk is, falra rögzített kivitel, vagy kéz távirányító.
Egyetlen távirányító képes lehet több zónában, zónánként akár több elemet (vezérlőt) is irányítani.

A működéshez természetesen ebben az esetben is szükség van tápegységre, azonban a led szalag ebben az esetben nem közvetlenül a tápegységből kap 12V egyenfeszültéget. A tápegység és a led szalag közé kell bekötni a vezérlőt. Ez a bekötési mód gyakorlatilag azonos minden vezérlő esetében. A különbség a bekötő vezetékek számában van, attól függően, hogy milyen led szalagot vezérelnünk. (Amíg egy fehér led szalag mindössze 2 vezetéket igényel, addig egy RGB 4, míg egy RGB-CCT led szalaghoz már 6 vezeték szükséges.)

Dimmer-bekotese-magyar-600x336 Led szalag vezérlése - rövid betekintés a smart világítás világába A Led világításról
Dimmer bekötése

Vezérlő típusok

A led szalag vezérlése függ a vezérelni kívánt Led szalag jellegétől. és az elérendő céltól. Mindezekre figyelemmel többféle vezérlő típus közül lehet választani.

  • Dimmer (fényerőszabályzó) – egyszínű Led szalagokhoz
  • CCT vezérlő (színhőmérséklet szabályozó)
  • RGB vezérlő (RGB szín keverő)
  • RGBW vezérlő (RGBW színkeverő)
  • RGB-CCT vezérlő (RGB vezérlő és CCT vezérlő egyben)

További alkalmazható eszközök

  • Jelerősítők (vezérlő teljesítmény fokozására)
  • Wifi gateway (Wifi kapcsolathoz, okostelefonnal történő irányításhoz)

DIMMER – fényerő szabályozó (egyszínű Led szalag vezérlése)

Szinte minden led szalag esetében lehetséges a fényerő szabályozása. EZ nem újdonság. Már a 80-as években sem volt nagy szám egy fokozatmentes féynerőszabályozó a lakásban. A hagyományos izzók leváltása (kompakt fényforrásokra, majd led világításra) azonban megnehezítette, kicsitel is lehetetlenítette ezt a funkciót. A ledes égők többsége nem fényerő szabályozható. Ami mégis az, egyrészt jóval drágább, mint a nem szabályozható kivitelek, másrészt a legtöbb forgalmazó a szabályozhatóságot csak megjelölt “kapcsolók” esetében garantálja. – Ez nem véletlen és nem is a forgalmazott termékek hiányossága. A ledek fényerőszabályozása nem egyszerű feladat napjainkban. –

A led szalagok esetében azonban megoldott a feladat. Erre szolgál a DIMMER (Gondolom nem nagy meglepetés, angolul a dimmer – fényerőszabályozót jelent 🙂 ).

LED-dimmer-600x600 Led szalag vezérlése - rövid betekintés a smart világítás világába A Led világításról
LED dimmer funkciója

A dimmer egyetlen feladatot lát el, fényerőt szabályoz. Egyszínű led szalagokhoz alkalmazható, azok színétől függetlenül. Általában fehér ledekhez használják. Természetesen lehetséges az RGB és RGBW (keverhető színű) led szalagok dimmelése is, a megfelelő vezérlővel. A dimmelés a legtöbb vezérlő esetén beépített kiegészítő funkció.

CCT vezérlő – színhőmérséklet szabályozó (CCT Led szalag vezérlése)

Azoknak a led szalagoknak az esetében, amikre több féle színhőmérsékletű led chip – hideg és meleg fehér – kerül (CCT Led szalag), az eltérő színhőmérsékletű ledek fényerejének szabályozásával lehetséges a led szalag vezérlése, ez által kibocsátott fehér fény színhőmérsékletének igény szerinti változtatása..

Ehhez szükséges a CCT vezérlő

A CCT vezérlő egyben Dimmer is, hiszen a színhőmérséklet állítását úgy valósítja meg, hogy az egyes fehér összetevők fényerejét állítja. Így a teljes Led szalag fényerejének állítása is lehetséges.

A CCT vezérlő bekötése szinte azonos a dimmer bekötésével. Az eltérés annyi csupán, hogy a CCT vezérlőbe két “led szalagot” – pontosabban a Led szalagra integrált kétféle led chip sort külön-külön – kell bekötni.

CCT-controller-bekotese Led szalag vezérlése - rövid betekintés a smart világítás világába A Led világításról
CCT controller (Led szalag vezérlő) bekötése

A tápegység ebben az esetben is szükséges tartozék, akár csak a távirányító.

RGB vezérlő – RGB színek keveréséhez (RGB Led szalag vezérlése)

A led szalagokkal foglalkozó cikkünkben kitértünk az RGB led szalagok jellemzőire. Az RGB színkeverés lényege, hogy egyetlen led chip-be integrálnak három eltérő színű ledet (piros-zöld-kék). A három szín fényerejének külön beállítása teszi lehetővé, több mint 16 millió szín keverését. Lényegében tehát az RGB vezérlő három, összehangoltan működő Dimmer, amik egy-egy szín összetevő (piros/zöld/kék) állítását végzik.

Bekötése szintén nem nagy ördöngösség. A tápegység és valamilyen távirányító ebben az esetben is szükséges.

RGB-controller-bekotes-600x195 Led szalag vezérlése - rövid betekintés a smart világítás világába A Led világításról
RGB controller (Led szalag vezérlő) bekötése

RGBW vezérlő – RGB színek keveréséhez és fehér fény szabályozásához (RGBW Led szalag vezérlése)

Az RGBW led szalag egy extrázott RGB led szalag. Az extra a közvetlen fehér fényt adó led chip integrálása az RGB chip mellé. Ezért az RGBW vezérlők kapcsán sem merül fel érdekes újdonság. Az RGBW vezérlő annyival tud többet az RGB vezérlőnél, hogy képes egy negyedik ledet is vezérelni. Ez a negyedik led az RGBW legszalagra integrált fehér chip.

RGBW-controller-bekotes-600x179 Led szalag vezérlése - rövid betekintés a smart világítás világába A Led világításról
RGBW controller (Led szalag vezérlő) bekötése

RGB+CCT vezérlő – RGB színek keveréséhez és fehér színhőmérséklet állításához

Egy RGB színkeverésre és CCT színhőmérséklet szabályozásra lehetőséget nyújtó vezérlő, RGB+CCT Led szalagokhoz. Alkalmazható külön RGB és CCT Led szalag esetében is. A vezérlő képes működni függetlenül attól, hogy a CCT keverés egy chip-be integrált eltérő színhőmérsékletű, vagy két külön álló (hideg/meleg fehér) chip-el szerelt led szalag esetében történik.
Bekötése hasonlít a fent bemutatott esetekhez. A tápegység és a távirányító azonban itt is szükséges tartozék.

RGBCCT-controller-bekotese-600x237 Led szalag vezérlése - rövid betekintés a smart világítás világába A Led világításról
RGB+CCT controller (Led szalag vezérlő) bekötése

Vezérlők extra szolgáltatásai

Programozott effektek

Az RGB vezérlők többet tudnak annál, mint színeket keverni. A már említett dimmer, fényerő szabályzó funkción túl, a gyártó által előre programozott effekteket is képesek a led szalag segítségével megjeleníteni.
Az effektek sokfélék lehetnek.

  • A színek folyamatos változtatása, egymásba úsztatással
  • Villogás
  • Fényerő pulzálás … stb.

Tehát nem csupán mi változtathatunk, hanem előre írt programokat is használhatunk, a célnak és személyes ízlésünknek megfelelően.

Vezérlők hatótávolsága

A vezérlő és a távirányító maximális működési távolsága fontos kérdés. A megvalósításra váró hangulatvilágítások többnyire már kész, használatba vett ingatlanokban kerülnek telepítésre. Ezért nincs korlátlan lehetőség kommunikációs és tápvezetékeket fektetni. Ez nem jelent áthidalhatatlan problémát, hiszen a vezérlők többsége vezeték nélkül tart kapcsolatot a távirányítóval. Fizikai kapcsolatra csak a vezérlő és a vezérelt világítótest között van szükség.
Alapesetben a hatótávolság a vezérlő és az alkalmazott távirányító paraméterein múlik. Léteznek azonban intelligens vezérlők, amik képesek egymással is kommunikálni, így továbbítani tudják a távirányítótól kapott utasításokat egymásnak. Ez a megoldás azért előnyös, mert elegendő ha egyetlen vezérlő a távirányító hatótávolságán belül van. A további egységek elhelyezésével kapcsolatban az egyetlen elvárás, hogy egy másik vezérlő kommunikációs távolságán belül legyen.

Auto-transmitting Led szalag vezérlése - rövid betekintés a smart világítás világába A Led világításról

Jelerősítők

A különböző vezérlők között kaphatók a jelerősítők. Ezek kiegészítő jelleggel alkalmazhatók a vezérlőkhöz akkor, ha a vezérelni kívánt led szalagok teljesítménye meghaladja a vezérlő teljesítményét.

Milight-P5-jelerosito-bekotese-600x400 Led szalag vezérlése - rövid betekintés a smart világítás világába A Led világításról
Milight P5 jelerősítő bekötése

A jelerősítő önmagában nem vezérel, csupán a vezérlő jelét továbbítja a rákötött Led szalag számára, megnövelt teljesítménnyel. Bekötése több módon történhet. A fenti ábrán a Led szalag szakaszok közé, sorba köthetjük.

A másik lehetőség, hogy a vezérlő után a vezérlőre közvetlenül kötött Led szalaggal párhuzamosan kötjük be.

A két megoldás lényegében nem tér el egymástól. A különbség csupán annyi, hogy a jelerősítő egy vezérelt Led szalag szakasztól, vagy közvetlenül a vezérlőtől kapja az erősítendő jelet.

Wifi gateway

A led szalag zónavezérlők többnyire rádiófrekvenvciás (RF) távirányítókkal működtethetők. Azonban sokan nem szeretnék az otthonukban egy újabb – folyton elkallódó – távirányító beköltözését.
Szerencsére lehetőség van a Led szalag vezérlők okos telefonról történő vezérlésére is. Ehhez azonban egy átjárót kell létrehozni ami a wifi hálózatba integrálja az RF zónavezérlőket.

Ez az átjáró a Wifi Gateway, vagy Wifi box (ibox).

A telefonon futó applikáció a wifi box-ot “postásként” használja ahhoz, hogy a kívánt fénybeállítási utasításokat eljuttassa a vezérlőhöz.

Gyakorta olvashatjuk zónavezérlők esetében, hogy “okos-telefonról irányítható”. Ezekben az esetekben célszerű figyelmesen olvasni a leírást, mert elkerülheti a figyelmünket az ehhez a funkcióhoz, a wifi box szükségességére felhívó apróbb betűs figyelmeztetés.

Léteznek természetesen eleve wifi-n kommunikáló vezérlők, amelyek beépített wifi gateway-t tartalmaznak. Ezek azonban távirányítóval nem vezérelhetők.
Fontos megjegyezni, hogy léteznek zónavezérlők, amik nem wifin, hanem Bluetoothon képesek a telefonokkal kommunikálni.

Mi az a Zóna?

A led szalag vezérlők és távirányítók kapcsán gyakran használt kifejezés a ZÓNA.
Zóna vezérlők, 1-2-4 illetve 8 zónás távirányítók szerepelnek a szakboltok kínálatában. Ezért mindenképpen fontosnak tartom tisztázni mi az a zóna a smart világítások körében.

Az egy csoportba rendelt világítótestek (led szalag, vezérelhető GU10 sport égők, led körte égők, led panelok, …stb.) összességét nevezzük zónának.
Egy zónán belül minden, a zónához rendelt világítótest, “azonos módon” (szín, színhőmérséklet, fényerő) fog világítani, hiszen azonos utasításokat kapnak a távirányítótól.
Az “azonos mód” természetesen úgy értendő, hogy a világítótest saját paramétereihez mérten azonos.
Tehát ha egy zónába rendezünk mondjuk 5 méter RGBW led szalagot, és 2 RGBW led panelt, akkor a világítás színe azonos, de a fényerő a led szalag és a Led panel vonatkozásában eltérő lehet. Ez azért van így, mert a led panel fényereje alapesetben eltérhet a led szalag fényerejétől.

Lehetőség van természetesen a zónák olyan kialakítására, hogy minden zóna egy külön szobát jelöl. Ebben az esetben egyetlen távirányító képes az összes zóna, (szoba) világításának vezérlésére.
Más kérdés, hogy egy ilyen megoldás mennyire ésszerű. Az az egy távirányító szerintem szinte mindig a másik szobában lenne. Ha azonban a telefonunk a távirányító (Wifi Gateway alkalmazásával), a probléma már nem is létezik, hiszen a telefonunk többnyire velünk van.

A zónavezérlőket csoportokba is lehet rendezni. Így az egyes zónákba több vezérlőt lehet összekapcsolni, és egyszerre vezérelni egyetlen távirányítóval.

Milight-FUT007-taviranyito Led szalag vezérlése - rövid betekintés a smart világítás világába A Led világításról
Milight FUT007 (dimmer, CCT) távirányító

Valójában minden led szalag vezérlő egyben zónavezérlő is. Hiszen a rákötött led szalag zónaként viselkedik. A zónavezérlők lényege, hogy lehetőség van egyetlen távirányítóval több zónavezérlőt irányítani. A 4 zónás távirányítók, 4 zónavezérlőt képesek vezérelni.

full-spectrum-novenyvilagitas-300x300 Led szalag vezérlése - rövid betekintés a smart világítás világába A Led világításról
Növényvilágítás ledes megoldások webáruházunkban (palántanevelő led lámpák, led szalagok)

Van bármi kérdésed vagy hozzáfűzni va

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .