növényvilágítás paprika termesztés 1

Led szalag rögzítése avagy a Led szalag alusín előnyei


Alusín szett lépcsőhöz, 8-10 mm-es led szalaghoz! 1m sín + 2 db végzáró

LED szalag rögzítése és takarása alu profilokkal – LED szalag rögzítése

A led szalag rögzítése mindig problémás kérdés. A csupasz LED szalag nem mindenkinek tetszetős és habár legtöbbször rejtetten kerül beszerelésre. Időnként olyan helyekre is be kell építeni ahol könnyen rálátnánk a chipekre és a nyákra (pl. egy konyhaszekrény pultvilágításánál a bútorlap aljára ragasztott LED csíkon jól láthatjuk a fényt adó sárga pöttyöket, ugyanúgy ahogy a barna vagy fehér színű nyomtatott áramköri lap is kilátszódhat)!

Az alumínium profil gyártók 2018-ra számtalan méretű, alakú és funkciójú tartószerkezetet kínálnak, ezzel megkönnyítve a LED vonalvilágítások kiépítését is. A LED profilba szerelt LED szalagok pedig dekoratív kiegészítői lehetnek lakásunknak, (legyen az a konyhában a nappaliban, vagy a lakás bármely helyiségében). A LED profil elsődleges feladata tehát a LED takarása, ugyanakkor az anyagból következően a hőelvezetést is szolgálja, amely kifejezetten pozitív hatással van a LED szalag élettartamára!

Az alumínium LED sínek (természetesen a bele szerelt led világítással együtt) széles körben felhasználhatóak

  • a konyhai pultvilágításhoz
  • a lépcső megvilágításához,
  • termékvilágításhoz
  • kirakatvilágításhoz
  • akár szekrényvilágításnál is szép eredményt érhetünk el!

Ezen felhasználási módok praktikusak, azonban dekorációs feladatra is tökéletesen alkalmasak, hiszen az alumínium szürke felülete minden környezetbe illeszkedik, a LED csík pedig kellemes fényt ad!

LED SZALAGHOZ LED PROFILT, DE MILYET? – LED szalag rögzítése

Szélesség, mint lényeges szempont – led szalag rögzítéseA legfontosabb tényező, hogy a LED szalagunk milyen széles, mert legalább ilyen széles hely kell a LED profilban is. Fontos, hogy ennek a szélességnek olyannak kell lenni ahova szemből beragaszthatjuk a LED szalagot. Ezt fontos megemlíteni, mert vannak a LED profilon belül szélesebb, sínes helyek.

A LED szalagot azonban nem befűzzük, hanem beragasztjuk a hátoldali öntapadó szalag használatával a jobb hőátadás érdekében. A sínes részekbe megfelelő szélességű LED pálcát, azaz merev LED szalagot tudunk behúzni.

L%C3%A9p%C3%A9s%C3%A1ll%C3%B3-v%C3%ADz%C3%A1ll%C3%B3v%C3%A1-tehet%C5%91-LED-profil-720x449 Led szalag rögzítése avagy a Led szalag alusín előnyei A Led világításról

A toldó és szerelő elemek mérete – led szalag bekötése

A másik tényező az, hogy a LED szalagra csíptethető bekötő és toldó elemek szélesebbek mint a LED szalag. (Például egy 8mm-es LED szalaghoz használható rögzítő tüskés bekötő elem 12,5mm széles és 5mm vastag). Ebből következik, hogy csak ilyen belső keresztmetszetű LED profilba fog beleférni ez a bekötő elem. Ugyanakkor tény, hogy a LED profilok csak a LED szalagok vagy LED pálcák számára biztosítanak kellő szélességű helyet, a toldó, bekötő elemeknek nem.

Tehát általános tény, hogy LED profilon belül a vezetékezést csak forrasztással tudjuk megoldani.

sz%C3%A9les-%C3%A9s-keskeny-LED-profil-720x330 Led szalag rögzítése avagy a Led szalag alusín előnyei A Led világításról

Külső megjelenés – led szalag bekötése

Miután mindezen tényezőkkel megbarátkoztunk, ez után jöhet csak az a választási lehetőségünk, hogy hogyan is a nézzen ki az a LED profil.
Itt is minél egyedibb az igényünk, annál korlátozottabbak a lehetőségeink. Természetesen a legnagyobb választék azokból van amelyek felületre szerelhetőek. Szélesebb, keskenyebb, szögletes, domború tetejű, 1méteres, 2 méteres, átlátszó, félopálos, opálos, stb. De lehet akár 45-fokos szögben megdöntött is. Vannak süllyeszthetőek, lépésállók, amelyek vízállóvá tehetőek is, lépcső élre szerelhetőek, stb. A gyártók egyre több változattal jelennek meg.

sz%C3%A9les-keskeny-d%C3%B6nt%C3%B6tt-s%C3%BCllyeszthet%C5%91-LED-profilok-720x246 Led szalag rögzítése avagy a Led szalag alusín előnyei A Led világításról

L%C3%A9pcs%C5%91%C3%A9lben-vil%C3%A1g%C3%ADt%C3%B3-l%C3%A9p%C3%A9s%C3%A1ll%C3%B3-LED-profil-az-SLV-t%C5%91l Led szalag rögzítése avagy a Led szalag alusín előnyei A Led világításról

Led profil takaróelemek – led szalag bekötése

De mindez még nem elégséges információ. Fontos tényező, hogy a LED profilt hogyan rögzítjük és a LED profilba a takaró elemet hogyan tudjuk behelyezni.

Miért is?

Ha a LED profil valamilyen füllel vagy sínnel rögzíthető, akkor a LED profil tartalma előre készre szerelhető. Majd a végső helyére felpattintható és bármikor le is szerelhető roncsolás nélkül. Nem mintha olyan fontos dolog lenne, hogy roncsolás nélkül le tudjuk szerelni, de lehetnek bizonyos esetek. (pl falról egy festés előtt le akarjuk venni, vagy konyhabútort cserélünk… stb. Ha azonban nincs rögzítő sín vagy fül, akkor felragasztjuk a LED profilt a helyére, ha a ragasztó meg tudja tartani, vagy a LED profilt átfúrjuk felcsavarozzuk és ezután beragasztjuk a LED szalagot, azaz a csavarok fejére ráragasztjuk a LED szalagot, s innen kezdve csak a LED szalag roncsolásával tudjuk kicsavarni a csavart.
r%C3%B6gz%C3%ADt%C5%91-s%C3%ADnes-LED-profil-720x336 Led szalag rögzítése avagy a Led szalag alusín előnyei A Led világításról

Mondhatjuk, hogy áh, nem akarjuk leszerelni soha. Igen ám, de már a kivitelezéskor rájövünk, hogy nem kellően gondoltuk át a kivitelezési sorrendet. Felfúrjuk a LED profil sort faltól falig, hiszen úgy jól mutat. Beragasztjuk a LED szalagot, a vezetékezést is ügyesen összeforrasztjuk, működik az egész, a vezetékek gyönyörűen elrejtve és már csak a szép opálos takaró elemet kell felrakni.

És itt bukhat el a projekt,

Kétféle takaró elem típus van, van amit szemből kell végig bepattintgatni az Alu profilba, és van amit a végéről kell befűzni. Na itt a baj, ha a kiválasztott faltól fali érő felcsavarozott LED profilba a takaró elemet be kellene fűzni oldalról, de hogy, ha mindkét végén ott a fal. Ki kell vágni a végén egy darabot a már felszerelt, beragasztott LED szalagos profilból, hogy be tudjuk fűzni a takaró elemet.

Az átgondolt tervezés – led szalag rögzítése

Fontos tehát a munkafolyamatot előre látni. El kell dönteni, hogy milyen LED profilt választunk, amihez van rögzítő sín, vagy mindenképp csak felfúrással rögzíthető, ha van hozzá fül, ki akarjuk-e spórolni. Ha igen, akkor ugye nem akarjuk faltól falig futtatni, vagy ha igen, akkor ugye csakis olyan LED profilt választottunk amelybe szemből és nem az éléről rakható be a takaró elem.

Összegezve ledszalagok rögzítésére a LED profil (led szalag alusín) egy igen hasznos lehetőség több szempontból:

  1. Sokkal jobban mutat, mint a csupasz ledszalag
  2. Jelentősen növeli a ledszalag élettartamát
  3. Egyenletesebb megvilágítást eredményez.

Forrás: ledrex.hu

full-spectrum-novenyvilagitas-300x300 Led szalag rögzítése avagy a Led szalag alusín előnyei A Led világításról

Növényvilágítás ledes megoldások webáruházunkban (palántanevelő led lámpák, led szalagok)

Van bármi kérdésed vagy hozzáfűzni va

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .