Kiemelt ajánlat
növényvilágítás chili paprika termesztés

Led szalag – amit tudni érdemes


Led szalag sokféle kapható. Széles választékkal találkozhatunk a különböző webshop-ok kínálatában. Azonban felmerülhet a kérdés: Nekem milyen led szalagra van szükségem?

A kérdés egyáltalán nem lényegtelen. Egy helyesen kiválasztott termék kevesebbe kerül – a kiegészítők költsége is csökkenthető – és az élettartama is jóval hosszabb lesz.

A led szalagok ára pár száz Ft/m- től 2-3000 Ft/m-ig terjedhet. Amennyiben a kívánt feladathoz elegendő egy olcsóbb variáns, akkor súlyos ezreket takaríthatunk meg, ha egy olcsóbb led szalagot vásárolunk. A drágább verziók általában nagyobb teljesítményű kiegészítőket (tápegység, vezérlő) is igényeknek, így tovább nőhetnek a led világítás költségei, ha nem célszerűen választunk.

De vajon mi alapján tudunk dönteni, ha energiatakarékos led szalagot akarunk alkalmazni egy világítási feladatra?

Megkísérlem felhasználói oldalról bemutatni a led szalagokat, segítséget adni a jellemző paraméterek értelmezéséhez ezáltal megkönnyíteni a választást.

Mi az a led szalag?

A led világítás energiatakarékos, hosszú élettartalmú világítási rendszer. A ledek energiahasznosítása nagyságrendekkel haladja meg a hagyományos világítótestek paramétereit, így ugyan akkora fény létrehozásához jóval kevesebb villamos energiát használnak fel.

A Led szalag, hajlékony nyák szalagra ragasztott led chip-eket jelent. A nyák szalag nyomtatott áramköre összeköti a led chip sort, így a szalag egyik végén 12V egyenárammal megtáplálva, az összes led világítani kezd. A nyák szalag hátoldala öntapadós felülettel van bevonva, így az könnyen rögzíthető szinte bármilyen sima felületre..
A led szalagok általában három ledenként darabolhatók.

Méterenként 30; 60; 120 vagy akár 240 led chipel gyártott led szalagok léteznek, a felragasztott led chip típusának és a kívánt alkalmazási terület függvényében.

Különböző típusú led chip kerülhet a led szalagra. Ezek villamos teljesítményben (fogyasztás), a kibocsátott fény erősségében és méretben is eltérnek. Az alkalmazott Led chipeket általában a méretükkel jellemzik. Pl az 5050 Led chip egy 5mm x 5mm Ledet jelez. A 3528 Led chip viszont egy 3,5mm x 2,8mm méretű chipet utal.

A nyák szalag flexibilitása, méretre szabhatósága, az alkalmazott led chip típusok sokfélesége, széleskörű felhasználási lehetőségeket teremt.

A led szalagokat felhasználói szempontból Színük, Fényerejük és IP védettségük szerint kell kiválasztani, az alkalmazási területnek megfelelően.

Led szalagok színe – (Led szalag – amit tudni érdemes)

Megkülönböztethetünk egyszínű (monochrom) és RGB (keverhető színes) led szalagokat.

Egyszínű vagy monochrome led szalagok

Az egyszínű led szalagok legtöbbször fehérek, de természetesen léteznek színes egyszínű led szalagok sokféle színben. A fehér led szalagokat színhőmérsékletük alapján különböztetjük meg. A színhőmérséklet mértékegysége kelvin (K), ezért Kelvinben szokták megadni. 2700 és 6000 Kelvin között változó érték.

  • meleg fehér (~3000K) jelölése: WW (warm white)
  • közép fehér (~4000K) jelölése: SW (sun white)
  • hideg fehér (6000K fölött) jelölése: CW (cold white)

A meleg fehér led szalagok esetében helyenként használatos az “igazi meleg fehér” elnevezés, ami a 2700K színhőmérsékletű led szalagokat jelöli. Ezeket a led szalagokat is a “WW” jelöléssel látják el.

A meleg fehér led szalagok kicsit sárgás fehérek. Kellemes hangulatvilágítás lehet. De alkalmas alapvilágításnak is.
A hideg fehér led szalagok élesebb talán kékesnek nevezhető fehér fénnyel világítanak. Jobb megvilágítást produkálnak, ezért munkahelyekre ez ajánlott. Léteznek extrém hideg fehér 6500K színhőmérsékletű, extra fényes led szalagok is.
Összességében úgy gondolom, hogy annak eldöntése melyiket kedveli jobban, mindenkinek sajátja. Mindkettő alkalmazható szinte bármilyen területen, ahol a megvilágítás a cél.

A közép fehér színhőmérséklet az arany középút. Ez közelíti legjobban a napfény színét. 4000 – 4200K.

Azokban az esetekben, ha időnként meleg fehér, időnként hideg fehér fényre van szükség, a CCT led szalagok jelentik a megoldást. Ezek a led szalagok lehetőséget adnak arra, hogy a megfelelő vezérlő alkalmazásával bármikor bármilyen színhőmérséklet kikeverhető legyen 2700K-6000K tartományban. Erre a feladatra használatosak a CCT vezérlők.

Ezek a led szalagok gyakorta vegyesen tartalmaznak hideg fehér és meleg fehér led chip-eket.

Változtatható színű led szalagok

Alapvetően három csoportra oszthatók attól függően, hogy a színek keverése mellett milyen fehér fényt lehet vele előállítani.

  • RGB led szalagok
  • RGBW led szalagok
  • RGB-CCT led szalagok

A színek keverésére szolgálnak az RGB led szalagok. Ezekre olyan led chip kerül, ami képes a piros, a zöld és a kék színkeveréséből több mint 16 millió színárnyalatot megjeleníteni. Az elnevezése is innen ered, a színek angol elnevezésének kezdőbetűiből. Red Green Blue: RGB. Az RGB ledekbe integráltan kerül beépítésre a három alapszínű chip, egy “házba”.

A színek keverése bonyolult feladat, ezért ehhez megfelelő vezérlőre van szükség. A vezérlőn keresztül lehetőség van beállítani a kívánt színt, fényerőt.

Az RGB led szalagok alapvetően hangulatvilágítási célokra szolgálnak. A direkt világításhoz szükséges fehér fény nem az RGB erőssége.

Abban az esetben, ha hangulatvilágítási és normál megvilágítási feladatot egyaránt ellát, a led szalag alkalmazásával készített világítás, az RGBW led szalag beépítése ajánlott. Ezek a led szalagok az RGB színeken túl képesek igazi fehér fénnyel is világítani. Az RGBW elnevezésben a “W”, a fehéret jelenti.

Két megoldással találkozhatunk. Az egyik esetben egy negyedik – fehér – chip is integrálásra kerül a felragasztott sms ledekbe. A másik megoldás hasonlít a CCT leseknél alkalmazotthoz. Ekkor felváltva ragasztanak RGB és fehér ledeket a nyák szalagra. Léteznek RGBWW (RGB meleg fehér) és RGBCW (RGB hideg fehér) megoldások egyaránt.

RGBW-led-szalag Led szalag - amit tudni érdemes A Led világításról
RGBW led szalag

A led szalag kibővített funkciói miatt RGBW vezérlő szükséges.

Az RGB-CCT led szalagok az RGB színek teljes spektrumán túl, a kibocsátott fehér fény színhőmérsékletét is képesek változtatni, széles tartományban 2700K-6000K között. Az RGB-CCT led szalaggal kialakított világítás adja a legnagyobb szabadságot a felhasználónak a világítás jellegének beállítására. Szabadon választható színek és a funkcióhoz illesztett fehér fény is előállítható.

Led szalagok fényereje – (Led szalag – amit tudni érdemes)

A megvilágítási feladat meghatározza, milyen erősségű led szalagra van szükség. Tisztán hangulatvilágítási funkció esetén kisebb fényteljesítmény elegendő. Azonban ha “látni” is szeretnénk a világításnak köszönhetően, akkor már erősebb fényt várunk a világítástól.

A led szalagok fényereje függ az alkalmazott led chip típusától, és a nyák szalagra ragasztott ledek számától egyaránt.

Fényteljesítmény – [Lumen]

Alapvetően egy világító test által kibocsátott fény mennyiségét a fényteljesítmény mutatja meg. Mértékegysége a Lumen.

Ez a mértékegység nem könnyen értelmezhető. Az alábbi táblázat megmutatja néhány ismert világítótest fényteljesítményét a villamos fogyasztás függvényében.

Lumne-vs-Watt-tablazat-600x281 Led szalag - amit tudni érdemes A Led világításról
Elektromos fogyasztás és átlaos fényteljesítmény különböző fényforrásokn esetében.

Fontos megjegyezni, hogy az érzékelhető fény nagyban függ attól is, hogy milyen irányban bocsátja ki a vizsgált fényforrás a fényt. Belátható, hogy egy körte égő szinte 360°-ban világít, amíg egy led szalag maximum 180°-ban képes ezt megtenni. Így ha ugyan akkora a két fényforrás lumenben mért fényteljesítménye, a led szalag csak “fele” annyi irányba produkálja azt, így a megvilágított tér-részben a megvilágítás “dupla” akkora lesz mint a körte égő esetében. Ezért a lumenben megadott fényteljesítmény a bár a fényforrást jól jellemzi, a megvilágítás mértékét a kívánt helyen nem mutatja meg.

Megvilágítás – [Lux]

A megvilágítás mértékegysége a Lux. Többnyire ezt is megadják a gyártók a led termékek esetében. A megvilágítás mértéke azonban nem csupán a fényforrás fényteljesítményétől függ, hanem a fényforrás és a megvilágított tárgy távolságától, a fényforrás jellegétől (körte égő, spot égő, led szalag …stb.) is. A megvilágítás mértékét ezért a fényforrástól mért távolsággal együtt szokás megadni. (pl. 1 méterről 522 Lux)

A magam részéről azt gondolom, hogy a megvilágítás mértékével való foglalkozás nem a hétköznapi felhasználó feladata. Fontos kérdés, de “nagy mágia” erre a jellemzőre koncentrálva kiválasztani a megfelelő világítótestet. Ez gyakorlatot és hozzáértést kívánó mérnöki feladat.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lenne lehetőség kiválasztani a megfelelő világítást, egy nem képzett szakember számára. Nem fog senki óriási hibát elkövetni, ha a termékek Lumenben megadott fényteljesítmény alapján hasonlítja össze a kapható led szalagokat és választ.

A led szalagok nagy előnye, hogy a fényteljesítményük szabályozható. Ehhez szintén vezérlő, úgynevezett dimmer szükséges. Egy ilyen vezérlő beépítése lehetővé teszi a led szalag fényerejének fokozatmentes beállítását az aktuális világítási feladatnak megfelelően.

led-szalag-csoportositas-szinek-szerint-600x272-1 Led szalag - amit tudni érdemes A Led világításról
led szalagok csoportositása szinek szerint

Léteznek még speciális led szalagok is. Ezek alapvető jellemzőikben hasonlítanak a már említett típusokhoz. A lényegi eltérés az alkalmazott speciális Led chip-ek jellegéből adódik. Ilyen speciális termékek pl a növényvilágítás (Ezek olyan fényt bocsátanak ki, amit a növények közvetlenül hasznosítani képesek. A napfény megfelelő spektrumú összetevőit sugározzák) vagy az UV fényű led szalagok.

Led szalagok IP védettsége(Led szalag – amit tudni érdemes)

Ebben a jellemzőben szerencsére nincs túl sok lehetőség. Megkülönböztetünk vízálló és nem vízálló led szalagokat. A vízálló led szalagok arról ismerhetők fel, hogy a ledeket átlátszó szilikon réteg borítja. Nedves párás helyekre, medencékbe ilyen led szalagot kell szerelni. Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy a ledeket borító szilikon idővel kicsit megsárgulhat. Ez a led szalag fényerejének részleges csökkenését eredményezi.

A “normál”, nem vízálló led szalagok IP20 védettséggel készülnek. A vízálló kivitel IP65.

Úgy gondolom ebben a kérdésben egyszerű a eldönteni mikor milyen led szalagra van szükség. Személyes véleményem, hogy bár a fürdőszoba tükör például vizes párás helyiségben van, de mégis IP20 led szalaggal szerelnék világítást hozzá, mivel közvetlen víz nem éri.

Hogyan válasszunk led szalagot?(Led szalag – amit tudni érdemes)

Ha led szalag világítást szeretnénk, a megfelelő termék kiválasztását a feladathoz kell igazítani.

A fent leírtak szellemében direkt megvilágítási feladatokhoz, az igényeknek megfelelően hideg, közép vagy meleg fehér led szalag alkalmazandó.

Hangulat és reklám világításokhoz az RGB a jó választás.

Kombinált alkalmazás esetén pedig az RGBW valamint az RGB-CCT led szalagok beépítése célszerű.

Tény, hogy minél több felhasználási lehetőséget biztosít a telepített led szalag világítás, annál magasabb lesz az ára is. Ezért célszerű jól megfontolni mit is válasszunk.

A led szalagok tartozékai – (Led szalag – amit tudni érdemes)

A led szalagok működtetéséhez léteznek szükséges és ajánlott tartozékok.

Szükséges tartozékok:

  • Tápegység
  • Bekötő kábelek
  • csatlakozók
  • keverhető színű led szalagok esetén a megfelelő vezérlő

Ajánlott tartozékok

  • Alusín led szalaghoz
  • Led szalag ragasztó

Led tápegységek

A hálózati DC230V direkt módon nem képes a led chip-ek működtetni. Ehhez AC12V szükséges, amit a megfelelő tápegység alkalmazásával állíthatunk elő. A világítás kapcsolásához célszerű a tápegység hálózati feszültségét kapcsolni ki és be. A tápegység teljesítményének helyes megválasztása fontos kérdés. Mivel a led szalagok teljesítményének mértékegysége: W/m (watt/méter), ezért a szükséges tápegység teljesítménye ebből az adatból és a beépítendő led szalag hosszából számolható.

pl: Led szalag 2835 120led/m meleg fehér led szalagból szeretnénk beépíteni 8 métert. A Led szalag teljesítménye 9,3 W/m. A beépítendő led szalag össze teljesítménye:

8 [m] * 9,3 [W/m) = 74,4 [W]

Ajánlott a tápegységet némileg (~20%) túlméretezni, ezért ebben az esetben 100W-os tápegységet választani. (A Ledfenyek.eu webshopban, minden led szalaghoz megtalálható egy megfelelő tápegység választást segítő táblázat.)

Természetesen egy tápegység képes több led szalagot is táplálni, ezért a bekötni kívánt led szalagok teljesítményét külön számoljuk és összeadjuk a tápegység választáshoz.

A tápegységek kiválasztásánál figyelemmel kell lenni a várható üzemidőre is. A lakossági felhasználásra készült tápegységek szakaszos üzemre vannak tervezve. A tápegységek kritikus pontja a hűtés. ezért erre kiemelt figyelmet érdemes fordatani. Ha olyan megvilágítást szeretnénk ami 12-24 órás folyamatos üzemre készül, ajánlott ipari kivitelű tápegységet választani. Az ipari kivitelű tápok olyan kialakítással készülnek, hogy akár 24 órás folyamatos üzemelés mellett sem mennek idő előtt tönkre. Természetesen az ipari tápegységek ezért drágábbak is, de úgy gondolom erre érdemes költeni, ha a feladat azt kívánja.

A led szalagok tápegységre kötésekor ügyelni kell arra, hogy lehetőség szerint 5 méterenként legyen megtáplálva a beépített led szalag. Ez azért fontos, mert a led szalag saját ellenállása 5 méter fölött, már jelentős veszteséget eredményez, a bekötéstől távolabb található ledek nem kapnak megfelelő áramot, így azok fényteljesítménye nem éri el a kívánatos szintet. Ez megelőzhető a szakaszos betáplálással.

Bekötő kábelek és csatlakozók

Mivel a led szalag gyakorlatilag egy nyomtatott áramkör, így annak megtáplálása a szükséges 12V egyenfeszültséggel kicsit összetettebb feladat, mint egy égőt betekerni a megfelelő foglalatba. A led szalagon vagy található gyárilag forrasztott Betáp kábel, vagy ezt magunknak kell kialakítani. Léteznek forrasztás-mentes bekötési megoldások. Megfelelő méretű gyors csatlakozók, amikbe rögzíthető a led szalag vége úgy, hogy a csatlakozó fémes kapcsolatba kerül a led szalag megfelelő pólusaival.

image Led szalag - amit tudni érdemes A Led világításról
RGB led szalag bekötése

Mivel a ledek diódák, ezért csak megfelelő polaritással bekötve képesek működni. A led szalagokon feltüntetik a pozitív és a negatív pólust. Ennek a jelölésnek megfelelően kell bekötni.

A led szalag vezetékre akkor van szükség, ha a tápegység, a vezérlő nem közvetlenül a led szalag közelében kerül elhelyezésre, vagy ha a hosszú beépítés miatt szakaszos betáplálásra van szükség. A led szalag vezeték megfelelő számú érrel rendelkezik, az alkalmazni kívánt led szalag igényeihez igazítva. Az egyszínű led szalagok vezetéke 2 eres, az RGB vezetékeké 4 (az RGB színek mellett egy negyedik +12V vezeték). Az RGBW öt, míg az RGB-CCT 6 eret igényel.

Nem nagy titok, de a led szalag vezeték nem speciális dolog. Bármilyen vezeték megfelel a célra.

A led szalag vezérlők

A led szalag vezérlők bemutatása egy külön cikk témája, ezért most csak vázlatosan érintem a témát.

Az alapvető led szalag vezérlő egy kapcsoló. Többnyire nincs más elvárás a világítással szemben, mint hogy világítson amikor szükség van rá.

Azonban ahogy azt fentebb már említettem, a CCT, az RGB, az RGBW és az RGB-CCT led szalagok működtetése speciális vezérlőt kíván. Ezek az alábbiak lehetnek:

  • dimmer (fényerő szabályozó)
  • CCT vezérlő (fehér színhőmérséklet állításához)
  • RGB vezérlő (RGB színkeverés vezérléséhez)
  • RGBW vezérlő (RGB+fehér vezárláshez)
  • RGB-CCT vezérlő (RGB és CCT kombinált vezérléshez)

A megfelelő velő kiválasztása nem ördögnős feladat, ha a led szalag választás már megtörtént.

  • FUT0372-600x600 Led szalag - amit tudni érdemes A Led világításról
  • RGBWCWWW-led-szalag-csoport-vezérlőhöz-távirányító-600x600 Led szalag - amit tudni érdemes A Led világításról
  • mood-light-home-sq-2-600x600 Led szalag - amit tudni érdemes A Led világításról
  • B4-4-zónás-RGBRGBWCCTDimmer-fali-távirányító-mobilway-600x600 Led szalag - amit tudni érdemes A Led világításról
  • 4-zonas-RGBCCTDimmer-kezi-taviranyito-FUT092 Led szalag - amit tudni érdemes A Led világításról
  • Vezerlo-RGB-CCT-RGBW-Dimmer-1-4-8-zonas-taviranyitokhoz-FUT045-600x600 Led szalag - amit tudni érdemes A Led világításról

Alusín, led profil

A közhiedelem szerint e ledek nem termelnek hőt. Ez sajnos nem teljesen igaz. Bizony termelnek bár tény, hogy jóval kevesebbet, mint egy hagyományos izzó lámpa, vagy egy halogén reflektor.

Ezért ha tartósan üzemeltetjük a led szalaggal működő világításunkat, célszerű biztosítani a ledek elégséges hűtését. Ez kiemelten fontos feladat a szilikon borítású, vízálló IP65 kivitelek esetében, mert a szilikon besárgulása javarészt a ledek hőterhelésének eredménye.

Az alusínek előnyeivel egy másik bejegyzésben már foglalkoztunk. (Led szalag rögzítése avagy a Led szalag alusín előnyei).

Az alusínek alkalmazása biztosítja a led chip-ek megfelelő hűtését, ezáltal meghosszabbítva azok élettartamát. Ráadásul dekoratív beépítési megoldásokat tesz lehetővé.

Led szalag ragasztó

Alapvetően minden led szalag hátoldala öntapadós ragasztó csíkkal borított. Azonban ezeknek a ragasztóknak a minősége számos típus esetében nem elégséges. Előfordul olykor az is, hogy néhány év használat után a ledek még kifogástalanul világítanak, de a ragasztó már levált a hordozó nyák-ról. Ezen hibák orvoslására kapható led szalag ragasztó csík.

Úgy vélem, hogy ha jó minőségű led szalagot vásárol valaki, akkor alapesetben nem lesz szüksége erre a kiegészítőre, de régebben használt rendszerek esetén hasznos lehet a javításokhoz.

Remélem sikerült hasznos összefoglalást adni a led szalagok világából! Ha rendelés során mégis kérdések merülnek fel, keressen bennünket bizalommal!

full-spectrum-novenyvilagitas-300x300 Led szalag - amit tudni érdemes A Led világításról
Növényvilágítás ledes megoldások webáruházunkban (palántanevelő led lámpák, led szalagok)

Van bármi kérdésed vagy hozzáfűzni va

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .