növényvilágítás paprika termesztés 2

Autó ledesítés


Autós led alkalmazások - autó ledesítés

Mára már elérhető mindenki számára, de mit is jelent? – autó ledesítés

Napjainkra a vezető autógyártók már nem csupán a prémium modelljeikben, hanem szinte a teljes modellválasztékban ledes világításra cserélik a hagyományos izzószálas világító rendszereket. Az autó ledesítés azonban elérhető régebbi járműveinkbe. Szinte az összes lehetséges lámpatestbe, visszajelzőbe kapható már utólagosan és egyszerűen beépíthető led lámpa autóba.

Nem szeretnék senkit a fényemissziós diódák működésével, technológiai fejlődésével untatni ezért csupán felsorolás szerűen megpróbálom összegezni azok előnyeit a hagyományos izzószálas égőkkel szemben.

  • Energiatakarékosság, fényhasznosítás, kisebb hőtermelés. (mert az autó LED elsősorban fényt termel, szemben a hagyományos izzóval ami viszont 90% hőt)
  • Élettartam. (A hagyományos izzók kb 1000 órát bírnak, míg az auto LED 30.000 -100.000)
  • Élettani hatás. (Egy jó minőségű autó LED fénye nem vibrál, nem bántja a szemet)
  • Fény irányíthatósága (Egy autó led égő esetében szinte nincs “fényszmog”, szemben a hagyományos izzókkal. Pont oda világít ahova kell)
  • Fényerő egyszerű szabályozhatósága.
  • Szinte korlátlanul variálható színválaszték. (RGB izzók több mint 16 millió színt képesek megjeleníteni egyetlen foglalatban)
  • Az autó led jól viseli a gyakori Ki/BE kapcsolgatást, szemben a hagyományos izzókkal. (Gondolj csak az indexre!)
  • Fizikai hatások – rázkódás, ütések – elviselése. (A hagyományos izzószál egy lehelletvékony fémszál amit tönkre tehet egy kátyú, vagy egy rázós útszakasz)
  • Sokkal gyorsabb bekapcsolódási idő. (A hagyományos izzóknál 0,2 secundummal gyorsabban kezd világítani – nincs felfűtési idő – ami nem tűnik soknak, azonban 120 km/h sebesség mellett ennyi idő alatt majd 7 métert tesz meg egy autó. Így 7 méterrel hamarabb álhat meg a hátul haladó, mivel ennyivel előbb látja a féklámpánk felvillanását vészfékezéskor, ha led féklámpa van az autónkbnan – tekintve, hogy egy autó kb 5 méter hosszú ez igen jelentős elény lehet, ha nem vágyun k egy hátulról belénkszaladó autóba)

Egy kis történelem – autó ledesítés

Az első gyári led féklámpa a 2000-es Cadilac Devillben jelent meg.

Senkit nem megbántani akarva azt gondolom maga az autó nem egy szépség, de kétségtelenül mérföldkő az autó ledesítés történetében.

Kétségtelenül a féklámpa az ahol az a bizonyos 0,2 másodperc leginkább kifizetődik.

Cadilac-deville-2000-300x224 Autó ledesítés A Led világításról
Cadilac Deville 2000 – az első led féklámpa szériában

Ezt követően 7 évet váratott magára amíg a LED fényszórók megjelentek.

A 2007-ben bemutatott LS600 volt az első szériagyártású autó ahol a Lexus úttörőként bevezette a ledes világítást. Ebben az autóban csak a tompított fényt biztosították ledek, a távolsági fényt (reflektor) még hagyományos rendszer biztosította.

Lexus-LS600-2007-300x169 Autó ledesítés A Led világításról
Lexus LS600 2007 – az első széria led fényszóró

 

Az első teljes egészében LED-es világítással gyártott széria autó a 2009-ben bemutatott Audi R8 volt.

Audi-R8-300x169 Autó ledesítés A Led világításról
Audi R8 2009. “all-LED technology”

 

A vezető autógyártók  egyre hétköznapibbá váló autó Led felhasználása törvényszerűen vonzotta magával, hogy megjelenjenek az utólagos autós led termékek. Mára a canbus rendszerű (az autó elektronikája figyeli az egyes égőket és érzékeli és jelzi, ha valamelyik kiégett) járművekben is alkalmazhatóak a megfelelő autós led lámpák anélkül, hogy a rendszer kétségbeesett üzeneteket küldene, mert úgy érzi minden lámpánk elsötétült.

A kérdés már csak az mit lehet, mit érdemes és mit szabad autós Led-re cserélni szeretett járművünkben.

Szabályok és lehetőségek – autó ledesítés

Nagyon nem szeretnék hosszasan arról értekezni, mit tesznek lehetővé a jogszabályok. Akit érdekel: Gépjárművek világító berendezéseire vonatkozó fontosabb jogszabályok és előírások.

A saját értelmezésem szerint (bár jogász nem vagyok) a belső téri világítások esetében (utastér, csomagtér, műszerfali visszajelzők, kezelőszervek háttérvilágítása ) teljesen szabad a vásár.

Ezekre a helyekre szabad és igencsak érdemes is ledes világítást tenni.

A második csoportba sorolnám a LÁTSZANI funkcióval bíró autós lámpákat. (féklámpa, irányjelzők, helyzetjelzők, tolatólámpa). Ezen lámpák esetében E jellel ellátott fényforrást alkalmazhatnánk, azonban egy meglehetősen idelyétmúlt szabály miatt ilyen még nem létezik. (Egy LED fényforrás sem kaphat jóváhagyási E-jelet, mivel a foglalatra vonatkozó szabvány pontosan leírja az izzószál méretét, pozícióját. LED esetén pedig ilyen nincs). Azonban ezekre a helyekre kaphatóak olyan autós ledek amelyek határozottan jobbak mint a hagyományos izzók és gyanítom soha egyetlen hivatal sem fogja senkin számonkérni, ha megelőzi a korát.

Tehát ezekbe a lámpákba is igencsak ajánlom a cserét.

A harmadik csoport a fényszórók. (ködlámpa, tompított, refleltor) Ez az a terület amire még várni kell. Várni kell az alkalmas csere égőkre és célszerű várni a jogszabályok megengedővé válására. (Emlékezhetünk az utólagos Xenon fényszórókra történt rendőri vadászatra, ami számos idő előtti műszaki vizsgát és büntetést eredményezett.)

Összefoglalás – autó ledesítés

Az autók világítórendszereinek korszerű ledes megoldásokkal történő megújítása ezen évezred újdonsága, azonban ha korlátokkal is, de mára mindnki számára elérhető. Bár helyenként szükséges a szabályok rugalmas kezelése, de nem lehet kérdéses, hogy csupán a bürokrácia lassú malamai okozzák a korlátok meglétét.

Meggyőződésem szerint minden olyan helyre egy autóban ahol az lehetséges, bár megfelelő körültekintéssel (nagyon gyenge minőségű terméket ne vásároljunk), de mindenképpen érdemes lecserélni amit csak tudunk.

A személyes komfortunk mellett a biztonságunk is ezt indokolja.

források: webshop-hungary.hu, bme.hu,

full-spectrum-novenyvilagitas-300x300 Autó ledesítés A Led világításról
Növényvilágítás ledes megoldások webáruházunkban (palántanevelő led lámpák, led szalagok)

Van bármi kérdésed vagy hozzáfűzni va

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .