Kiemelt ajánlat
növényvilágítás paprika termesztés 2

Érdemes LED fénycsőre-re cserélni a hagyományos fénycsövet?


Led fénycső T5, T8

Érdemes LED fénycső-re cserélni a hagyományos fénycsövet?

Hogy a klasszikus izzót megéri LED-es fényforrásra cserélni, manapság már nem kérdés. Már napi pár óra használat elég, hogy a kompakt fénycsőnél is jobban jöjjünk ki egy LED-es lámpával anyagilag. Belátható időn, egy-két éven belül megtérül a LED magasabb ára. Utána dobálhatjuk a megtakarított áramdíjat a malacperselybe 30, 40, 50 ezer órán át, a LED élettartama alatt. (Pláne, ha olyan lámpában váltjuk ki LED fénycső-vel a fénycsövet, ahol gyakran kapcsolgatjuk a villanyt, hisz ez öli a higanygőzös technikát.)

De mi a helyzet a nagy, egyenes fénycsövekkel? – Led fénycső a hagyományos helyett

Zöld technológiákkal foglalkozó bemutatótermünkben kipróbáltuk, mi lesz, ha egy ronda, öreg, megsárgult burás armatúrában az egyik 120 centis fénycsövet LED-esre cseréljük.

Ez:

ledcso1 Érdemes LED fénycsőre-re cserélni a hagyományos fénycsövet? A Led világításról

Egy 36 wattos, úgynevezett T8-as fénycső ára 500-1000 forint.

Ha a legolcsóbb megoldást választjuk, de 50 ezer órás élettartamot ígérő Osramot is vehetünk, 3000 forint körüli áron. (Akár Osram, akár nem, a technológia egyelőre higanygőz alapú. Ezért a fénycsövet, ha elpusztul, ne a kukába dobjuk, ha pedig eltörik, szellőztessünk, ne porszívózzuk, hanem finoman seperjük fel a törmeléket, és ne engedjünk gyereket a romok környezetébe!)

A helyettesítő cucc egy kínai LED-cső. A forgalmazó hároméves tapasztalata szerint bevált gyártótól, 2690 forintért. 20 watt a teljesítménye – fénye minőségét pedig ítéljétek meg ti:

A látható eredmény – Led fénycső a hagyományos helyett

Látványos, amikor felkapcsoláskor a fénycsövek még villódzva törölgetik az álmot a szemükből, mikor a LED már teljes erővel tolja a lumeneket. A LED-fénycső fényárama a katalógusban különben valamelyest alulmúlja a jó öreg Tungsramét, de mivel a hagyományos cső felfelé nem világít, az armatúrában mégis a LED a legfényesebb.

Amikor a LED-cuccot kibontottam a dobozból, egy papírlap is kiesett a kartoncsőből. Nagy szerencse, hogy megnéztem, mielőtt a csövet beraktam volna a régi helyére. A papír ugyanis arra figyelmeztetett, hogy beszereléskor NE csak simán pattintsam be a holmit, hanem előtte kössem ki a LED elől a fojtótekercset és a gyújtót, és sima 230 voltos váltóáramot adjak neki az armatúrába bejövő kábelről.

Nem nagy dolog, egy csavarhúzó és két szál drót kell hozzá, meg egy pici villanyszerelési tapasztalat. Bár aki sosem használt még fázisceruzát, inkább bízza az installációt szerelőre!

ledcso2 Érdemes LED fénycsőre-re cserélni a hagyományos fénycsövet? A Led világításról
Fojtótekercs, gyújtó nem kell a LED-cső elé, ezeket át kell hidalni a régi armatúrákban

Megtérülés, megtakarítás – Led fénycső a hagyományos helyett

Hogy a fénycső ára megtérül-e valaha?  Hogy a kérdésre válaszolhassunk, azt kell kiszámolnunk, hogy az elért 16 watt fogyasztáscsökkenés hány óra alatt termel ki 2.000.- forintot. (annyi előnyt adunk a LED-nek, hogy nem a legolcsóbb csővel vetjük össze az árát).

50 forintjával számolva kWh-ját, inflációval, rezsicsökkentéssel nem számolva az jön ki, hogy óránként nyolcvan fillért spórolunk a fénycsővel, tehát 2500 óra alatt jön be az ártöbblet. Hogy ez hány hónap, ahhoz persze azt is kell tudni, naponta mennyit világítunk a fénycsővel.

Ha egy sötét irodában, üzemcsarnokban heti hét napban, teljes műszakban, napi nyolc órát megy a mesterséges fény, akkor kevesebb mint egy év a megtérülés ideje. Utána már tiszta haszon minden órába a nyolcvan fillér – csövenként.

A gyártó 50 ezer órát vállal a LED-es cuccra érzékelhető fényáram-vesztés nélkül. Ennyi egy jobb fénycső élettartama is, amit persze károsan befolyásol a kapcsolgatás. És a LED-hez nem kell gyújtótekercs sem, és nem villog idegesítően kimúlás előtt.

(forrás: zold.blog.hu)

 
full-spectrum-novenyvilagitas-300x300 Érdemes LED fénycsőre-re cserélni a hagyományos fénycsövet? A Led világításról
Növényvilágítás ledes megoldások webáruházunkban (palántanevelő led lámpák, led szalagok)

Van bármi kérdésed vagy hozzáfűzni va

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .